čtvrtek 3. ledna 2013

V obci Machnín za kostelem




V šedesátých letech, a to hned na začátku, byla i naše obec, co pamatuji nejméně ze tří stran obklopena lány kukuřice. To proto, že v dalekém Sovětském svazu veliký propagátor této plodiny Nikita Chruščov doporučil evropským vazalským státům osít kukuřici i tam, kde ji jinak nepěstovali. K těm státům patřila i ČSSR a v ní naše vesnická pole za machnínským kostelíkem.
Tehdy za kostelem směrem na Chrastavu stál jeden malý domek, pak dvě stě metrů nic, pak dva baráčky a břízky. Břízky, jako pozůstatek pozemní stavební aktivity přípravy dálnice Berlín – Praha ...
V podstatě  stál kostelík na samotě a naše výpravy začínaly a končily za ním. Nejednou šlo o měření ani ne tak sil, ale kdo má větší bouli v kalhotách. Bez ostychu. Kdo by nás za kostelem hledal a načapal s kalhotami u kotníků? Nakonec jsme všichni na tom byli skoro stejně, rozdíl byl často jen v nanometrech.
Zato kukuřice pár metrů od nás překvapila. Byla většinou větší než my, postavičky machnínských prvňáčků, druháků a třeťáků. Ano, kdo jednou vstoupil do pole kukuřice a nebyl hledán, byl ztracen a mohl být nalezen třeba až na Ukrajině. To nám řekl můj tatínek a ten to měl z Broghausů – německé encyklopedie, která nám v těch letech nahrazovala internet.
Setkat se tehdy s kukuřicí nebylo tak běžné, ale nebylo to zase nijak složité. Rostla poslušně všude, žel ani tenkrát na politickou objednávku nedozrávala ve zlaté palice, plné kukuřičného oleje jako na bohem požehnané Ukrajině.
Tak to bylo tehdy se vším. Krávy nám ne a ne dojit smetanu, dělat nadúrodu másla a tvarohu, víno obrovských rozměrů rostlo jen v bohaté Moldávii a na Krymu.  A tak nám záhy první tajemník bolševiků, odpovědný i za zemědělskou výrobu v Čechách a tedy i v Machníně převážně za kostelíkem směrem k Bedřichovce, skončil. Nahrazen byl Leonidem Brežněvem, expertem na zbrojení a světovou mírovou politiku, co nás měl ochránit od jaderné války....I tohle nebezpečí pominulo.
To vše jsme jakžtakž přežili ve zdraví všichni, i my, machnínští kluci, dnes převážně sedmdesátníci. Jo, a za kostelíkem i naproti němu vyrostly nové krásné domky. Machnín se nepřeonačil.....

Žádné komentáře: