pátek 15. února 2013

Cestovní pas




,,Vaše doklady, prosím!“ Pamatujete se? Dnes už tahle okřídlená věta patří spíš do šatníku. Dnes je cestovní pas dokladem státnosti, odkud jsi, odkud pocházíš, kam jedeš, odkud jdeš. Byl i hnacím dekretem, společenskou jízdenkou na cestu, kterou sis neplánoval, dveřmi, odkud tě vyhodili.
Kolik jen má naše mateřština výrazů na odsun, posun, hnání, vyhnání, společného kolektivního trestu. Až mrazí z toho, co všechno se schová do výrazu „návrat nežádoucí“... Co svět světem stojí je vlastně pořád v pohybu. Stěhují se celé národy natož jednotlivci. A dát tomu řád, to bylo nad lidské síly. První pasy byly jednotlivé listy s pečetěmi a „rudými vousy“, polibky erbovních pánů, které ty druhé posílali někam na cesty, za obchodem, na studia, na výzvědy, za nevěstou, pro nové osadníky, na léčení, za novými krajinami. Co listů, malé změny textů!
Cestování bylo náročné odvětví administrativy svěřeného území. Na cestování se daly vydělat slušné peníze i za zády krále, knížete, magistrátu… Povolit, či nepovolit?! A tak stát z pasové politiky udělal záhy business  na úrovni velkého obchodu. Z pasů se stalo politikům a tzv. Nansenův – uprchlický pas mezi dvěma posledními válkami byl často jediným dokladem běženců rozhádaného světa.
Nejhůře bylo těm, kteří byli pronásledování pro svůj původ, jako Arméni a Židé, kdy  v  nedávné minulosti, ale i v současnosti nejsou vízové a pasové náležitosti často v souladu se základními lidskými právy a to především díky islamistům v zemích severní a střední Afriky, v přísně islamistických státech Asie a v severní Koreji. Tam všude může cestovní pas, výjezdní doložka, zachránit život konkrétnímu člověku.
Ve své sbírce mám mnoho pasů, které v dějinách naší pospolitosti dokázaly dát správný směr lidskému snažení. Umožnily člověku svobodně se rozhodnout, kde bude studovat, učit se, pracovat a žít. Odepřením tohoto práva jsou porušovány základní normy svobod a práv člověka. Takový stát je právem nazýván nehumánním a bývají v něm pošlapána další lidská práva, nejen právo vycestovat ze země. Proto pasy, výjezdní doložky, cestovní doklady a malá příhraniční povolení k cestování, jsou velmi zajímavým dokladem historie národa. Jejich zařazení do našich sbírek je součástí uchovávání historických dokumentů, které mají své opodstatnění, a které monitorují život jednotlivců i celých národnostních skupin v nedávných dějinách.

Žádné komentáře: