čtvrtek 7. února 2013

Liberecká přehrada slaví





Liberecká přehrada slaví
Je právě polovina prázdnin a liberecký baron Johan Liebieg slaví narozeniny… Pokaždé vždy 1. srpna od roku 1858, kdy se podruhé narodil. Tehdy stála v Liberci tak vysoko voda, že velkomožný pan jen taktak, že nepřišel o život utonutím, ale zachránil úřední knihy.
V ten čas napáchala velká voda obrovskou škodu. Zatopila 296 domů a i díky zachráněným knihám mohl pan továrník reklamovat od pojišťovny velké peníze. Dá se říci, že povodeň i ta následující  28. července roku 1897 rozhodly o stavbě přehrady, kterou už známe my, současníci Vladimíra Remka a Luise Amstronga.
Na Harcovském potoce nad místem, kde kdysi za socialismu stávala chlouba Československa a bohatého a kvetoucího Liberce,  národní podnik Textilana … Tehdy městu došla trpělivost a ve spolupráci se sousedním Saskem a Pruskem, kam od nás Nisa odtéká, vydali celkem 6 milionů a 600 tisíc zlatek za projekt šesti přehrad, v konečné fázi pěti a rozhodli tak jednou provždy o velké vodě protékající a ničící střed Liberce…
První zprávy o záplavách na Liberecku z roku 1689 se můžeme číst v Ronnově městské kronice z roku 1765. Tehdy, a později už i pravidelně, byly vodou systematicky ničeny ulice spodního centra města. Vše uspíšila i první průmyslová revoluce po roce 1830, kdy textilní magnáti káceli bezohledně lesy. Jejich dřevem topili v parních kotlích a vyráběli páru k pohonu tkalcovských stavů. Odlesněné holé okolní kopce už nemohly zadržet vodu z tajícího sněhu a z prudkých lijáků a na povodně bylo zaděláno.
Dobové fotografie na kartonech a staré pohlednice z roku 1897 ukazují lodičky uprostřed města a dokazují, co všechno voda umí. A nyní něco ke chvále družstevnictví. První bylo ustanoveno družstvo k regulaci z těch nejvíc poškozených z naší první průmyslové zóny z továrníků z Kateřinek z Ruprechtic. To se změnilo na družstvo k vybudování přehrad na Nise a jejich přítocích. V konečném řešení soustavy přehrad na území tehdejších okresů: Jablonec n./N., Liberec a Frýdlant v Čechách.
 Nakonec byly postaveny přehrady v Liberci, dnes jubilejní 1902 – 1904, v Bedřichově, ve Fojtce, v Mlýnci, v Nové vsi u Chrastavy a ve Mšeně u Jablonce nad Nisou. Základní kámen té naší liberecké přehrady byl položen 27. 7. roku 1903 a 29. 4. 1904 se začala plnit jarní vodou. Koupaliště na liberecké přehradě vzniklo 16. června roku 1912. Od té doby přehrada stárne, krásní a voda si pohrává s vlnkami….

Žádné komentáře: