pátek 8. března 2013

Radost z vítězství na lince 16




V autobusové lince číslo 16 je možno opět možno svobodně dýchat. Dobrá zpráva pro ty, kteří kritizují, jak ubližujeme těm, kteří se neumějí chovat slušně. Ach, my hlupáci! Ostatní už  v tom mají jasno, jen my se nechceme přizpůsobit a bráníme přirozenému rozvoji násilí.
V libereckém autobusu MHD jsou instalovány kamery. Konečně. Měl by tam být spíš strážník, který by dal nemytému zapáchajícímu výtržníkovi či drzému narušiteli pokutu, případně želízka. A bylo by. Ušetřilo by se za kameru, ale nestojí to za tu administrativu s advokátkou Slámovou a s Bruselem. Celá Evropa, všechny ty spolky, by nás pomluvily, že na lince autobusu číslo 16 panuje snaha upřít ,,lidská“ práva skupinám lidí, kteří se v autobusu chovají jako ,,doma“ – na chodbě, se společným WC, které nikdo léta neuklízí, a tak smrdí, smrdí…
 Je mi líto, že soudy takové osoby neodsoudí k povinnosti tvrdě pracovat. Proč nikdo nevidí, že jsme poníženými my, řádně za jízdu platící cestující, kteří chtějí cestovat bezpečně a kterým proto nevadí, že je bude sledovat kamera. Až pominou důvody, kamera,,zmizí“. Ne proto, že ji ,,někdo“ ukradne, ale proto, že se pasažéři budou chovat jako lidé, a ne jako barbaři, teroristi a s prominutím jako páchnoucí čuňata, z kterých se nám, co se myjeme, dělá šoufl od žaludku, a kteří se oprávněně bojíme, že od nich „něco“ chytíme. Třeba žloutenku z nemytých paží.
Co na tom, co jsem pojmenoval může vadit ,,slušným“ lidem? Nic. A pokud něco ano, tak sundejte kamery a cestujte onou linkou vy v době, kdy výše jmenovaní cestují do Liberce pro sociální podpory, kdy posílají své děti do školy, nebo když se vrací z hospod domů linkou číslo 16, kde zásadně neplatí, chovají se sprostě a vyhrožují ostatním cestujícím.
Nejsme a nemůžeme si být jeden jako druhý. Jeden je z jihu, druhý ze severu, ten má dlouhé vlasy, jiný je věřící, další si dá rád do trumpety, a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Všichni jsme pasažéry linky 16. Kdo a kde vystoupí záleží jen na nás.
Linka 16 je jen o slušných a neslušných, o čistých a špinavých lidech.  Čeho je třeba se bát, je naše zbabělé mlčení. Někdo si šije kabát z hermelínu, někdo ho sprostě ukradne. Je jenom na nás, jak dlouho budeme dělat, že nic nevidíme, že necítíme, že strach je naše přirozená vlastnost.       

Žádné komentáře: