sobota 13. dubna 2013

Co si pamatuji



Nedávno jsem si přečetl v novinách něco o rychlém občerstvení uprostřed naší severočeské metropole. Žádná sláva. Hlavní aktér McDonald je na útěku od radnice a předzahrádky čtyř restaurací nejsou tím, co myslíme, když říkáme rychlé občerstvení.
My, co pamatujeme měnovou reformu ve třiapadesátém, si rovněž pamatujeme „Jednotěnku“ na Sokoláku a první poloautomatickou výdejnu chlebíčků, smaženek, ruských vajíček, koblih a teplých párků, které naproti radnici připravoval pan Cinke, z druh  strany „Potraviny“ s nedostižnou dršťkovou.
 Největší úspěchy s rychlým občerstvením měla restaurace Radnice s nabídkou kvasnicového piva a ,,Sladký Pepa“, starý Kubišta s cukrárnou Kongo  vzadu s mlékárnou, kde se podávaly i brzké snídaně. Kdeže ty doby a ceny jsou, a kde Šalďák s mléčným barem…..
Proti počtu dnešních pizzerií a podobných ,,stánků“, se to vše opticky může zdát málo, ale nebylo tomu tak. Možná jsme nebyli tak nároční a teplé mléko stačilo tam, kde dnes studenti pijí kafé latté… To máte podobné jako s provozovnami ,,optiky“, kde vám do týdne udělají na objednávku očního lékaře brýle. V Liberci taková provozovna byla jen jedna naproti radnici a  všichni jsme se dočkali a brýle také nosili.
Lékárny byly ve městě dvě, na dolním a na horním náměstí. Ve srovnání se zájmem o léky v dnešním Liberci, se divím, že jsme se dožili dnešních divů. Vemte si autoškoly. V Liberci bývala jediná a dnes se snad spočítat nedají. Sázkové kanceláře byly, ale ne víc než jedna,dvě, cestovních kanceláří asi pět. Dnes jich tolik krachuje. Tramvají jezdili dospělí za korunu…
Z našeho života zmizely čekárny na nádražích a mnoho laviček v parcích  už rovněž nemáme. V televizi byly 2-3 černobílé programy a dnes, díky satelitům, jich sledujeme desítky a barevně. A to se vůbec nezmiňuji o počítačích, chytrých telefonech, laparoskopických operacích, kosmických výzkumech, chemických a biologických pokusech vedoucích k dalšímu poznání světa, ve kterém žijeme. Tolik se toho změnilo od měny v roce 1953! Dá se říct, že tolik, až řadě věcí my starší nerozumíme.
Za padesát let se svět se obohatil i v našem nejbližším okolí. Vždyť z Liberce jsme jezdili do Prahy autobusy ČSAD skoro dvě hodiny. S povinnou přestávkou 10 minut v Mladé Boleslavi. A kluci chodili na vojnu na dva roky. Faktem je, že se mnozí vraceli jako mladí zocelení muži. Někdy jsme prostě při vylévání vaničky spolu se špinavou vodou vylili i dítě….  

Žádné komentáře: