neděle 19. května 2013

Hamrštejn není jen zřícenina hradu




Partička libereckých lékařů toužících po rychlém zbohatnutí, si před léty, když ještě na radnici vládla ODS, koupila dětskou oční léčebnu v Hamrštejnu, coby kamenem dohodil za humny Liberce. A jako správní čeští podnikatelé 20. století,  léčebnu bez náhrady zavřeli. Nabízí se otázka, proč ji kupovali, a jak si magistrát ošetřil postup proti jejímu vytunelování.  Odpověď si jistě rádi poslechnou i lidé, jejichž děti se zde léta léčily i ti, kterým se možnosti léčby nedostalo. Odpověď nám už neposkytne, dětský lékař M.S., který nedávno zemřel. Počkejme si, jak tuhle špinavou kapitolu libereckého zdravotnictví zhodnotí ti odpovědní z liberecké radnice.
Lékař M.S. jediný, a snad se v něm hnulo svědomí, mi na dotaz, zda není čas z bývalé dětské léčebny udělat třeba hospic otevřel hlavní dveře bývalé Švábovy vily. Vily předválečného fabrikanta, majitele přilehlé textilky, který z pozemků kolem vytvořil arboretum srovnatelné s Rohanovým na Sychrově. Pozemek rovněž ,,oplotil“ kamennou  hradbu se švýcarským strážným domkem nevídané krásy a romantickými strážními věžemi. Zkrášlil celé to romantické prostředí, tak že dodnes, kdo cestuje z Machnína přes Hamrštejn do Kryštofova údolí je ohromen tím, co ze silnice vidí.
Když mi doktor M.S. otevřel hlavní dveře bývalého dětského očního ústavu, nestačil se sám divit. Dětští pacienti, lékaři, zdravotní personál opouštěli objekt v naprostém pořádku. Žel to, co jsme spatřili byl šok. Vnitřní prostory zcela zničené, co se dalo odmontovat nebo vytrhnout ze zdi zmizelo. Nebylo co řešit. Samotného spolumajitele, jednoho z těch tří lékařů, co si objekt na ,,kšeft“ koupili stav šokoval. Kam se poděla investice, odvážná spekulace, tunel jako pod Mont Blancem?
Ani liberecká radnice nijak nezareagovala přesto, že je o stavu objektu informována. Ani to málo, co bylo při prodeji oněm spekulantům uloženo nevyžadovala, natož zakoupené vrátit, sankciovat je. Jeden z dalších důvodů, proč nejsou na radnici peníze. V plánu je oprava zříceniny hradu Hamrštejnu, a co bude s lukrativním pozemkem a vilou bývalé dětské oční léčebny by jistě zajímalo i mnoho lidí, rodičů, jejichž děti mají oční problémy.
Vrátí se objekt, který po právu patří městu, zpět jeho právoplatným majitelům, nebo budeme čekat na zázrak, že se v lékařích, kteří to zavinili hne svědomí? Na zázrak, že někdo, kdo na spekulaci prodělal (?) udělá gesto a dá objekt do původního stavu a vrátí jej jeho původnímu poslání… Doufám, že ti dva zbývající spolumajitelé nejsou ve skutečnosti lékaři, a že má informace není pravdivá. Ale to se dozvíme, až někdo z liberecké radnice odpoví. Třeba je všechno jinak a dětská oční léčebna v Hamrštejnu nepřestala nikdy sloužit svému poslání tak, jako její vlastníci svému slibu sloužit nemocným….

Žádné komentáře: