středa 15. května 2013

Nisa pod Machnínem




Plazím se po břiše. Ruda s sebou plácl rovnou do vody a zafuněl. Slyším, jak šeptá, že uplavou, že už je neuvidím, že už je to v háji. Po Nise plavaly dvířka od kurníku a na nich seděla slepice, zpod které vykukovala žlutohnědá kuřátka.
Nisa vzedmutá asi o dva metry zmohutněla a vydávala zvláštní zvuky. Její barva přecházela ze šedivé v tmavou, místy srovnatelnou s černým krémem na boty, shodně se zataženou oblohou.  Po Nise jsem viděl plavat už mnoho věcí. V padesátém osmém, to mi bylo jedenáct, jsem viděl, jak Nisa vzala uprostřed Pfeifrovy továrny velký most a usadila ho o sto metrů níž, jako by se nic nestalo.
Viděl jsem po Nise plout železná vrata, mrtvého psa, pavlačové schody, psí boudy, dveře, dvoukolák, ale slepici s kuřaty ještě ne. Dvířka se slepicí a s kuřaty jsme sledovali už od mostu. Stála tam spousta lidí a koukali, jak  voda stoupá. Dvířka s drůbeží viděli taky. Jen já a Ruda jsme běželi podél břehů řeky, abychom je zachránili. Uplavali nám dole, za školkou v zatáčce, co dřív bydlel Pelant, ten, co kdysi opravoval boty.
Voda zrychlila a dvířka se dostala do hlavního stále silnějšího proudu. Celí zmáčení jsme běželi dál, ale voda po deštích stála už i na loukách pod železničním viaduktem. Zapadali jsme čím dál víc do kaluží, až jsme zůstali bezradně stát. Dvířka nám dočista zmizela z očí. Sílil hluk kolem nás. Voda, jako by cosi šeptala vysokými hlasy. Bylo jí náhle kolem nás čím dál tím víc.
Mraky s drobným deštěm se téměř dotýkaly našich hlav. Stáli jsme po kolena v jezeře. Vlevo hluk vařící se vody, vpravo od nás dobrých padesát metrů jezera na loukách. Rychle ke břehu! Nohy nám ztěžkly. Mlčeli jsme, měli jsme strach. Strašně jsme se báli. Jen pomalu a hodně ztěžka jsme se dostávali k cestě, která už byla také pod vodou, ale ta byla už zpevněná štěrkem. Louka pod našima nohama nás nechtěla pustit. Nohy nám zapadávaly do krtinců, vysoká tráva nám omotávala boty.
 Ztratili jsme pojem o čase, necítili jsme chlad, nebyla nám kupodivu zima. Zbyla jen touha dostat se pryč od vody, která pomalu zaplavovala celý obzor až splynula s oblohou. Chytli jsme se za ruce a jako hlubokým sněhem, z vysoka jsme tahali nohu po noze z té kaše, co jsme si sami navařili. Až někde u školky na asfaltce jsme začali mluvit: „Vole, vole, my jsme se znovu narodili… To bylo vody!“ „Už nikdy nebudu topit koťata,“ řekl kamarád a já mu uvěřil.
Řekne se  řeka Nisa. V létě ji přejdeš po kamení… „Trochu víc respektu,“ řekla by, kdyby uměla mluvit. Ruda i já už jsme věděli, co je to velká voda a proč ostatní zůstali na mostě. Na rozpálená kamna si musí sáhnout každý sám, i když, platí to i pro velkou vodu, co studí i zebe? 

Žádné komentáře: