neděle 19. května 2013

Za Valtrem Komárkem




Jeho hvězdným časem byl listopad 1989. Pak ho převálcoval jeho podřízený a žák z prognostického ústavu Václav Klaus. Lze jen litovat, že neměl v sobě z Valtra Komárka ani, co by se za nehet vlezlo. Trochu té tolik postrádané slušnosti, vědomí si sebe sama ve společnosti, která holduje úspěšným, rychlým, účelovým rozhodnutím, a která přeje pouze úspěšným. V případě Václava Klause jsme si ani nevšimli, že císař chodí nahý.
            Valtr Komárek už není. Vzpomínám, jak v Liberci papírnictví u radnice prodávali pohlednice s obrázkem komárů s textem: Kéž by bylo více takových komárků… Ano, s tím lze plně souhlasit. Ne každému, kdo si s bývalým režimem zadal, osud dovolil pokračovat v rozdělané práci, a jako by právě on měl dokončit onu pomyslnou přestavbu v revoluční řešení, jak po revoluci dál; navázat na tradice a být úspěšnými.
Schopnosti, vůle a především lidské vlastnosti se staly nosnými pilíři, na kterých se začala stavět Komárkova konstrukce státu po roce 1989. Společně s Václavem Havlem stanul Valtr Komárek úplně na špičce pyramidy tam, kde se formovaly příští cíle, program a cesty k nové společnosti. Snílci, lidé odtržení od reality? Ne, to jenom zoufalý pokus hodný prvních křesťanů. Snaha po slušnosti, schopnosti nevidět za vším jen peníze. Vidět člověka jako osobnost, které patří práva a povinnost, která nesmí být politiky zneužita.
Valtr Komárek byl Žid. Když už nebylo dost argumentů, bylo mu vyčítáno tohle. Stydím se za ty „pogromisty“, kteří klesli tak hluboko.  Být člověkem a hledat porozumění u těch z druhého břehu není obvyklé. Velké myšlenky končí právě tam, kde lidská slabost, touha po moci a bohatství převažují. Tak, jako lékař Kriegel v Moskvě, který jako jediný v roce 1968 nepodepsal. Valtr Komárek rovněž nerezignoval a bojoval až do konce svých sil, byť zůstal jediný.
Odešel bard, tak jako odešel písničkář Kryl. Nesouhlasil s těmi, kteří náš domov rozkradli a morálku znásilnili. Byl dobrým politikem i člověkem. Byl předobrazem lidí, kteří si zasluhují úcty a vzpomínky na promarněná, ale i šťastná léta, která nám bylo umožněno prožít. Díky jemu a tomu, co zbylo z jeho reforem společnosti.
Díky za člověka, který této zemi ukázal, kam má jít. Zemřel člověk, jehož cílem bylo  vytvořit společnost slušných čestných lidí. Jsme schopní být takoví?

Žádné komentáře: