úterý 18. června 2013

Když nemůžeš spát




Je noc a ty nemůžeš spát. Už se ti to párkrát stalo. Co teď? Ležet, čekat a přemýšlet? Raději něco dělat! Vstaneš, venku je ticho jako v noci bývá. Svět kolem spí a ty si myslíš, že jsi jediný v široširém okolí, kdo nespí, protože žádné okno nesvítí…. Není tomu tak. Já také zrovna nespím.
Nespí spousta lidí, kteří se v noci probudí a neví co s tím. Chvilku se díváme okny ven, posloucháme, zda jsme na tom ostrově beze spánku sami. Asi ano, nic neslyšíme. Není tomu tak. Spousta lidí v našem věku v noci takhle spí, nebo chcete-li je vzhůru – nespí. Na chvilku si rozsvítí, chodí po bytě, zapnou si počítač, tlumeně i televizi, pak ji vypnou a raději poslouchají to absolutní ticho.
Nic kolem, než ticho, a tolik nás čeká na ráno! Stydíme se za to, že nespíme. Děti to nezajímá, většina jich spí. Netuší, že s léty to bude stále horší a i ony nebudou spát a jejich děti to pustí jedním uchem do hlavy a druhým, aniž by o tom přemýšleli, ven. Mají jiné starosti.
Je možné to říci doktorovi, ale ten taky nespí. A kamarádům. Ty každá vaše bolest více méně potěší. Taky nespí, ale už se tím nechlubí. Čekají, aby mohli říct: Já spím celou noc. Jak lehnu, usnu. V duchu jsou zajedno s vámi. Lapají, co řeknete vy, jak se s tím ponocováním perete vy. Většinou jde o projevy stáří tak, jako jsou skvrny na hřbetě dlaně, křečové žíly, padající a šedivějící vlasy, vysoký tlak, cukrovka, prostata, hybnost kolen, šedý zákal, kyčle, záda, zubní náhrada, naslouchátka….
Na co jsem zapomněl, vážení? Trápí to, co jsem vyjmenoval i vás? Tak k tomu všemu připojte i to spaní a jsme doma – ve svém pokoji. A k tomu trápení s dětmi, žaludkem, migrénou, přechodem, alergií, ostruhou na patě, sem tam s nějakou zlomeninou, ozařováním, s osmi prášky ráno a pěti večer… Svátky, narozeniny, nepředpokládané výdaje, je o čem přemýšlet a co řešit. A to raději nemluvím o cigaretách, alkoholu, výdajích s autem a vším dalším, co se musí koupit…. A pokud někdo něco sbírá, má psa, kočku, rybičky a nepřizpůsobivé sousedy, není o co stát a jak říkala moje máti. Rozčiluje mě, jen si na to vzpomenu.
Jak má někdo po půlnoci, blíže k ránu ještě spát? Jsme úplně jiní lidé, než jací jsme byli, když jsme byli mladí. Pokud někdo ještě čte noviny a poslouchá zprávy v televizi pak, když na to myslí, z toho taky nespí. Nespat je opravdu únavné a vyčerpávající.
Jen nebrat prášky, nejíst další chemii! Pomáhá čaj, suché sušenky, které si máčím v čaji, ne moc, ale stačí to, aby si toho ostatní všimli a komentovali to. Je nutné vracet se ke kořenům, vzpomínat na hezké chvíle, na pracovní kolektiv, na školu, na učení, na vojnu, nevracet se k šikaně a buzeraci režimu. Každý ví, kde ho bota tlačí. Nejlepší bude, vrátit se do postele a zavřít oči. Může se stát, že ten východoněmecký bradatý chlapík z večerníčků pro děti se staví i u vás, nasype vám písek do očí a uspí. Stává se to, nechte se překvapit!
Kdo je optimista, a to buďme všichni, usne za malou chvíli… Dobrou noc přeje za všechny vám všem.

Žádné komentáře: