čtvrtek 27. června 2013

Vesmír – pohled zpod Ještěda



Má generace spojovala vesmír s úspěchy ruských vědců v dobývání kosmu, psíků, co poslušně ,,pípali“ a pak zahynuli v husté atmosféře Země, prvních ruských kosmonautů až po americké dosažení Měsíce. To byl vesmír mé druhé poloviny 20. století. V Liberci k tomu patřila i návštěva prvního československého kosmonauta Remka.
Zdá se, že nic moc a přeci… Dnes už jsme při zachování dřívějšího tempa dávno měli být na Marsu, na Venuši, na Jupiteru… V tom nás naše schopnosti zklamaly. Přibrzdily je technické znalosti, finanční i lidské zdroje. Ukázalo se, kdo a proč je na téhle Zemi pánem. Sama příroda stimuluje hloubku poznání a samu podstatu našich přání. Pospíchali jsme a chtěli toho vědět víc, než bychom byli schopni uchopit, zpracovat a využít. Něco nás zastavilo, říkáme Snad i jiné zájmy. A přitom vesmír bylo víc než slovo. Šlo především o obsah. Boj o existenci života versus mír. Šlo o boj. Boj za mír! Mír. Slovo, jehož obsah ani dnes nedokážeme dost ocenit.
Celý, celičký vesmír byl na dosah ruky, mozku a lidského poznání. Pak uhodil hlad v Africe, lokální války, zboření železné opony, pandemie, nové objevy v ,,resortu“ telekomunikací a počítačové techniky, včetně internetu, expanze militantního islámu a s tím spojený až nevídaně krutý terorismus … Vesmír a jeho dobývání spojené s cestami kosmických lodí se odložilo a přednost dostal pohled na naše priority posouzené optikou současných možností, blízké budoucnosti a prostředků, které můžeme využít. 
Chtě nechtě, jsme dosud opět kdesi na začátku cesty v kruzích kolem Země. Navenek vystupují otázky peněz, investic, politické nestability, ekologie a myšlení, které upřednostňuje otázky, jako: Co s neproduktivními v penzijním věku? Bude zachována ,,demokracie“ jako úhelný kámen spravedlnosti a budoucnosti světa? Jak se uživit? Co energetické zdroje?
Kde zůstal vesmír? Ano, člověk musí nejprve řešit to, co nebylo vyřešeno. Až dořešíme, co nám dosud svazuje ruce, pohneme se, vesmír se vrátí do snů obyčejných lidí  do života vědců a kosmonautů. Dnes ještě ne. Jen pomalu se blížíme schůdky k letadlu, co letí na Mars, ale zatím roluje na ploše plné popraskaného betonu. Nejprve musíme dospět, a to ještě není všechno.
Něco musí přijít. Zlom, co osvobodí naše srdce, rozváže nohy a dá srdcím proč bít. Až k sobě nebudeme krutí a přestaneme skládat slova do vět, které bolí, která je o strach je číst. Není vůbec malicherné přiznat si, že nejsme ještě připraveni na to, co přijde a co bude přirozeně za rok, dva, tři...
Zatím hledejme vesmír v nás. Jsou tu pravděpodobně jiné světy a zvítězí, pokud nezvítězí ten náš svět, kde nebude místo pro malicherné lokální války, noci nožů a defenestrací, pro hořící synagogy a děti, bijící se ve škole jen proto, že jsou silnější a tudíž vědí, že musí zvítězit.

Žádné komentáře: