pondělí 19. srpna 2013

Když na LVT pršelo…




Kancelář Průboje byla hned vedle našich dveří a redaktor co chvíli bušil na přepážku, která nás oddělovala. Nakonec proč ne? Někdy to byla vyrušení příjemná.
Vyšel jsem na chodbu a on na mě mával negativy právě vyvolaných fotek: „Jen se pojď podívat, tahle, ta je!!!“  Známý sudič a manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové by se dnes pominul. Zpěvačka byla na fotce do půli těla nahá.  Abych to upřesnil, od pasu nahoru. Tak tenhle poloakt neměl chybu!
Fotograf Průboje bloumal po LVT, a protože žádná osobnost se ten den nedostavila, šel se do „muldy“ LVT podívat na program. Dnes tu sice žádná hvězda vystupovat neměla, ale aspoň si vyfotí Waldu a zajdou na pivo.... Hned z kraje programu Láďa Bareš, vydupávaje botou rytmus své kapely, chtěl sedící zmoklé diváky rozehřát. Koho tam poslat prvního? Přece Helenku, tu mladou z Chrudimi. Je jako za groš kudla, postavou spíš po tátovi, ale zpívat umí. A že prší? Aspoň jí porostou vlasy. Jestli jste znali Láďu jako já, tak zrovna to o těch vlasech byste mu nevěřili.
Na jevišťátko LVT tehdy vyběhla velmi mlaďoučká Helena Vondráčková. Pár dlaní o sebe tlesklo, ostatní seděli a čekali. Drobně pršelo, ale zpěvačce to evidentně nevadilo. Nakonec rozehřála Láďu Bareše, kapelu i posluchače. Redaktor stál u sloupu z tvárnic podpírajíci lešení, flexaretu v pohotovosti, ale co fotit? To kuře ve žluté halence s mikrofonem, podupávajícího Bareše, těch pár lidí v lavicích, kterým se písnička líbila...? Nakonec přece jen zmáčkl spoušť a vyfotil toho mladýho diblíka s mikrofonem ve žluté halence.
Druhý den, když ve fotokomoře vyvolával film z předešlého dne zpozorněl. Při focení sice pršelo, ale přesto, skrze padající déšť, svítilo odpolední sluníčko na muldu LVT přímo. Vytvořil se tak efekt, se kterým výrobce dederonu (východoněmeckého silonu) nepočítal. Helenka, začínající zpěvačka Vondráčková, byla na fotkách nahoře bez…. Došlo k chemické reakci potu, slunce, deště, fotoblesku a fotka šla místo do novin do všech přilehlých kanceláří. Rozmnožená na vícero kusů oběhla rychlostí blesku všechny tři poschodí budovy.
Zpěvačka se o ní ani nedozvěděla. Autorovi došlo, že ač šlo o neznámou zpěvačku mohl by mít malér. Já svoji kopii někam zasel a raději ji ani hledat nebudu, nerad se soudím...
Jak to dopadlo s tím pivem, na které chtěl jít redaktor s Matuškou?  Šli všichni a s nimi i Olinka, spolužačka z gymplu, co nejdřív chodila s Pepou Kubištou, a která se s ním kvůli Waldovi rozešla. To už je zase jiný příběh, ale taky pravdivý.
A co se stalo s LVT? Běžte se podívat sami. To je úplně jiný příběh pro řadu z nás, kdo chodili  rádi na program do muldy LVT. Příběh víc než hororový, patřící do černé kroniky....                                                                                                                                  

Žádné komentáře: