středa 28. srpna 2013

Křišťálové noci je 75 let

    
Vy, kterým té a jí podobných nocí v Praze, Augsburgu, Mogilevu, Wormsu nebo v Oděse neuhořela babička s dědečkem, neuvěříte. Letos je v listopadu 75 let těm tzv. Křišťálovým nocím z roku 1938 a nezadaly si s těmi ve středověku.
Tatínkovi sousedé z jednoho domu, jedné pavlače, z patra, z jednoho WC v mezipatře, které společně používali v Sudetech v Německu, v Jablonci, Liberci, v České Lípě zapálili  ohně nastávající Křišťálové noci hrůzy a pogromů. Když přijeli hasiči, tak je k ohni nepustili. Nikdo nikoho a nic nechránil.
 Ani Vy, kterým v té pražské, v Augsburku, ve Vitebsku, v Mogilu nebo v Oděse neupekli v minulosti za posledních tisíc let libru masa na živém člověku nemějte nikdy dobrý pocit půjdete-li kolem synagogy. Na nebi budou plát už jen hvězdy a souhvězdí, souhvězdí Kasiopeiy, Velký a Malý vůz, Mléčná dráha....
Ti, co nepodlehli ohni a vyhnuli se střelám ochotných vojáků, kápů v koncentrácích a vrátili se domů živí, jen se divili, proč vrátit Židům peřiny, hrnce, ručníky.... Je problém, proč se vraceli?
Co je to 75 let? To sotva zestárne strom, omítka na radnici, chodník před nemocnicí. V Liberci si oheň nesměli ani fotit, nesměli hasit, jen směli  křičet od radosti, když Židé plakali. Strýčka Walthera v deseti letech vyhodili ze školní třídy navždy. Tak dlouho měla trvat Německá říše a Norimberské zákony…
Tatínek měl v České Lípě strýčka, ten šel ještě týž den na nádraží, skočil pod vlak a tím své trápení jednou provždy ukončil.... V Liberci vyrostla nová synagoga, asi první na sever od Alp po Druhé světové válce. Žije zde s bídou Židů, co bys na prstech ruky spočítal, a kdyby nepřišli konvertité, tak k Bohu modlitby ani nedoletí. Přesto, když jdu kolem synagogy v Praze, Augsburgu, stále cítím ten „pach“ spáleného masa, slyším ty rány do zavřených dveří... Pískání lokomotiv na českolipském nádraží, skřípění kol, když přejedou člověka....
Věřte mi, není to usměvavé téma, v době, kdy českými městy chodí ostříhané hlavy a chtějí učit  cikány klacky, jak se mají chovat, co jíst a pít... Až jednou přestanou hořet synagogy, Romové budou kontrolovat docházku svých dětí do školy, až slunce na obzoru zůstane stát a vítr s oblaky bude hřát a Země se přestane točit a člověk člověka bude milovat, jak bych si neskutečně chtěl přát.
 To říkám Vám, kteří se v teple svého pokoje díváte na zprávy, a co se děje venku, se Vás netýká.... Vám, kterým se v Praze, v Liberci, Lípě, v Jablonci nikdy nic podobného nemůže stát? Věřte, že se stalo jiným, Vašim sousedům a přeživším, jejich dětem, vnukům a pravnukům. A těm se jen těžko vzpomíná.
Křišťálová noc – noc holínek, nožů, obušků a přihlížejících davů. Mlčících davů…                    

Žádné komentáře: