neděle 4. srpna 2013

Píši Vám, Sudeťáci



Píši Vám, Sudeťáci,

a nemyslím to hanlivě! Vždyť kdo jsem já? Jeden z Vás, po válce narozený ze sudetských kořenů …

Sudeťák… I to slovo bylo po válce zakázáno. Až příliš evokovalo Henleinovo úsilí přimknout Sudety k Říši a hořce připomínalo násilný zábor pohraničí i šest let nesvobody mé Československé republiky.

Svoboda = Sudeten-Gau. Draze jste za ni zaplatili, ale spolu s Vámi i ostatní, včetně mé rodiny, z níž třetina žila v permanentním strachu o své německé blízké, třetina mířila z Terezína rovnou do Osvětimi a ta poslední, reprezentována maminkou to nevzdala a rozhodla se po válce v těch Sudetech, tatínkově domovu v pohraničí, žít. Takže, co? Kdo tu válku vyhrál a kdo víc ztratil? Vy - já? Myslím, že všichni... Sudety tu ale stále stojí od Božího Daru přes hory Krušné, Lužické, Jizerské, Krkonoše, hory Orlické a dál a ještě dál.

Sudety = Němci. Proto Vám píši a lepím na obálku známku platnou při frankování do zahraničí. Vůdce to byl, kdo odvedl Vaše rodiče a Vás ze Sudet „domů“ do Roztoku, Halle, Augsburgu, Mnichova… Bůh s Vámi, kteří jste museli odejít z domova na jiné místo a Bůh s těmi, kteří ze stejného domova odcházeli tam, odkud není návratu. Zazněly omluvy, ale na obou stranách se nezapomnělo. I v mé rodině si po válce odpustili, ale nezapomněl nikdo. 

Mnoho vody uběhlo v řekách jako Nisa, Ploučnice, Labe, Ohře, hodně vran a havranů odlétlo a čápů přiletělo do hnízd na vysokých komínech. Co se urodilo malin a borůvek a kolik se z nich napeklo koláčů! To jsou Sudety mé i Vaše.

Proto Vám píši, milí Sudeťáci, žijící daleko od svých dávných domovů i Vám, kteří jste se tu po válce narodili, našli si tady nevěstu. Píši lidem dobré vůle. Podejme si ruce, opravme most v Chrastavě, v Raspenavě, Andělce, kde voda před lety vše zničila. Nesuďme podle toho, jakou kdo mluví řečí. Hleďme, co kdo říká a co dělají jeho ruce, o čem přemýšlí jeho hlava. Buďme si navždy sousedy a přáteli, kteří si pomáhají a už nikdy nedopustí, aby soused byl vyhnán za práh svého domu a z cesty se už nevrátil.

Vám, Sudeťáci, píši a děkuji, že čtete mé příběhy o lidech, dětech podivuhodné země zvané Sudety.


Egon Wiener

Žádné komentáře: