středa 28. srpna 2013

Telefonem v Liberci to ani nezačalo, ani neskončilo


Před 130 lety bylo v severočeské metropoli deset účastníků telefonní sítě. Psal se listopad roku 1883, a abych byl úplně přesný a spravedlivý, pak dvanáct slovutných občanů čekalo na zavedení telefonní linky...
Jedním z těch, kterým byste mohli zavolat oním kouzelným „štylem“ do trubky ve zdi, končící trychtýřem, byl i slovutný rytíř Johann, v druhé generaci podnikatel v textilním průmyslu. Zaujalo mne, že kromě zájmu o telefon byl i poslancem Zemského sněmu, kurátorem Severočeského muzea a především donátorem řady staveb ve městě pod Ještědem. Pozdější svobodný pán, šlechtic, rytíř, otec patnácti dětí štědře podporující špinavé, nešlechtické, česko-německo-židovské město, sevřené mezi kopci, trápené inverzemi i nedýchatelným vzduchem, trápené kouřem desítek továrních komínů, polétavým popílkem, kalnou barevnou Nisou, špatnými pracovními podmínkami, národnostními problémy. Přesto zde staví, renovuje a hlavně přispívá tam, kde na to radnice nemá.
Málokdo byl tak velkorysý, jako tenhle liberecký německý fabrikant. Tam, kde radní probendili na co a kam až dosáhli, tam se objevují peníze od bratří Liebiegů, kteří staví novorenesanční klasicistní a secesní Liberec a nejsou v tom sami. Staví se Liberec moderní dopravy, tramvají, továren a nových pracovních míst. A znovu je tu liberecká radnice: přebujelá byrokracie, spousta drahých úředníků, zbytečných mezičlánků, společností parazitujících na hlavní budově. Ano i to tehdy byl Liberec. A víte jak to řešil místodržitel z Prahy ? Pan hrabě nechal rozehnat liberecký magistrát – volené zastupitelstvo. Nic neponechal náhodě. Město se muselo oddlužit v co nejkratší době.
Pro úplnost předestírám, že popisuji děj konce 19. Století v Liberci. Překlenovací – úřednická liberecká vláda to zvládla. Radnice zeštíhlela,  noví radní už nekradli jako ti předešlí a peníze našli u donátorů, Liebiga a jemu podobných průmyslových a obchodních oligarchů, řečeno dnešním jazykem. Odtamtud peníze začaly téct do rozpočtu města, a tak tomu bylo až do počátku 21. století.
Nikomu nic nevnucuji, ale nabízí se tu cesta i pro dnešní garnituru libereckých radních. Jít cestou, kde peníze jsou a často jen zbůhdarma leží. Stačí se pro ně jen maličko sehnout a oslovit i ty, co z města před lety odešli a jsou úspěšní jinde.  Když to umí liberecký kamelot, proč by to neuměl i liberecký entuziasta, který má praxi v soukromém podnikání a ví, jak na to. Dejme mu co chce – šanci. Je to možná jediná šance, jak přivést peníze do města pod Ještědem.

Žádné komentáře: