středa 27. listopadu 2013

Spolkový dům – křižovatky pod Ještědem


Liberec je na křižovatce. Ale, že to trvalo! Galerie „U Rytíře“ odchází z Radničního sklípku a ten se vrátí svému původnímu účelu. Hospoda patří k Radnici, jako .... Konečně. Jen si správně vybrat nájemce. A veřejně. Včetně nabídky a všechno v reálných termínech. A Galerie s Rytířem? Třeba to zkusí naproti v „Plaze“, ve druhém, třetím patře k oboustranné spokojenosti všech zainteresovaných. Po třech letech se někdo probudil ze sna do reality. Ale proč to tak dlouho trvalo?
Nyní k opuštěné budově po Galerii. Ona zas tak úplně opuštěná není. Zůstala tam mrška dřevomorka. Zůstane prázdná, až budovu opustí i ona? Paní primátorka navrhuje nastěhovat sem, po pražském vzoru vše, co dosud bezprizorně bloudí městem, dát pod jednu střechu -  „Libereckou křižovatku“ – prostor pro setkávání městského mikrosvěta. Trochu to připomíná bleší trh na parkovišti za Sport Arenou, ale nic lepšího v nabídce asi není. Když už ano, tak instituci pojmenovat Spolkovým domem přesahujícím do mnoha činností, koníčků a zálib lidí, co žijí v Liberci a okolí.... To by asi opravdu bylo nejlepší řešení. Koncepce Galerie U Rytíře by sem ale určitě přijít neměla. Žádná monstra od „Spacia“, vnucující svůj nevkus Liberci, ale využít z nebe spadlé prostory a spravedlivě jimi podělit především neziskové organizace. Ostatní už využívají ty stávající za úhradu.
Ve Spolkovém domě pod Ještědem dejme prostor menšinám, co tu s námi žijí, amatérským sběratelům čehokoli. Ať představí své sbírky, ať se mají kde scházet, vystavovat a získávat nové členy do svých spolků. Získat prostor pro promítání filmů o Liberci, těch které se tu natáčely i amatérské tvorbě. Mít zde čítárnu s knihovnou libereckých autorů, knih o Liberci a jeho okolí. Prostor pro „amatérské“ čtení začínajících autorů... Ano. I malou, amatérskou výstavní síň, fotografů, malířů, keramiků, stavitelů železničních modelů, sběratelů, všech těch, kteří umí víc, než my ostatní.
V budově najít prostor, kde učit šít, vařit, plést, zavařovat atp. Pro kursy hovorové angličtiny, ruštiny, němčiny, romštiny, vietnamštiny, polštiny.... Prostory pro divadlo malých forem. Pro tiskové konference města, besedy s novináři, propagaci tohoto domu, možnost křtít prvotiny libereckých autorů, přijímat hosty, předávat ocenění – medaile v rámci práce amatérů, amatérské činnosti. Dát prostor malému přírodopisnému koutku, akváriu, terariu, včetně besed o přírodě v kraji pod Ještědem.
Jednu místnost věnovat původnímu majiteli, textilním dějinám města, lidem, co pracovali v tomto oboru a dali jméno Liberci. Spolkový dům oprostit od vší politické asistence a propagace politických stran a hnutí. Vytvořit azyl pro všechny, kteří si chtějí s někým promluvit, odpočinout si, podívat se na to, co kdo umí....                                       

Žádné komentáře: