neděle 24. listopadu 2013

Zbytečně prošoupané kalhoty


Oslovil mě známý, že jsem v té poslední knížce fandil Němcům. Konečně se někdo osmělil, a řekl, co si myslí. Není to pravda. Nic nikomu nedlužím a trafiku mi nikdo nevyjednal. Jsem pořád ten, co žije z důchodu. Nestěžuju si, nebo jen trochu.  Dali by mi Němci, nebo Izraelci víc? Kdo ví..Šťastní ti, co nic nemají, co si na nic nehrají.

Přesto mám pocit viny. Ne za sebe, ale za ty, které jsme zvolili. Bude to jednou lepší? Zajímá někoho, co lidem, kromě peněz schází? Jsou tu lidé národnostně napůl Němci, Židi, Ukrajinci, Rusové, Cikáni, Vietnamci, Arabové a často, velmi často se to bojí nahlas říct, kým jsou. Mají k tomu své vážné důvody. S ohledem na děti, sousedy v ulici, na patře paneláku. Mají strach, jak je společnost přijme. Většinou to ani říct nezkusí.

Žijeme, jak někde v Indii, tak trochu, jako za Německa za Rakouska. Žijí tu s námi „méněcenní“ - menšiny. Řada z nich neumí jazyk předků, nejezdí tam, odkud přišli, a přesto tu jsou. A k tomu ty hloupé předsudky....  Nemají možnost studovat, neumí dobře řeč, často nemají práci a jejich zařazení do různých radničních komisí je nulové. Kde jsou ty nedávné časy, kdy tomu bylo naopak?

Existuje mnoho výzkumných ústavů, zbytečných mezičlánků mezi radnicí a konečnou akcí, a tak se peníze na akce ztrácejí. Sport… Už mám z toho pojmu, a z toho, co se pod tímto slovem všechno schovává, žlučové kameny. Jsou přece i jiní a mnohem víc potřební. Za mého mládí, za bývalého zesměšňovaného režimu byly zájmové kroužky v Domě pionýrů pro všechny děti zdarma. Proč se dnes musí platit? Žádní zlatí komunisté! Dělají to lidé. Lidé, kteří si za vše nechají bez ostychu platit. Ti existují za každého režimu. Ve srovnání s tím předchozím, současný režim právě v  lidské, osobnostní oblasti selhává, je směšný, nenasytný a sebezničující.
Všichni veselí blázni, trpaslíci u dvorů českých králů by se z  kotrmelců českých pravicových vlád zbláznili. Proč se cosi kompenzuje i těm, co nic neztratili? Pokrytectví a faleš, snaha po majetku… Kde je pokora, láska a odpuštění? Nic z toho v Čechách už neplatí? Proč se děti cizinců stydí v Čechách hlásit ke své národnosti, proč Němci, Židé, Ukrajinci tají své babičky a dědečky? Zamyslete se nad tím, prosím, a nestyďte se říct, berou nám skutečně práci, jsou opravdu hluční.... A bude to tak jak říkáte, pokud nebudou mít ze zákona nárok na vzdělání, práci, byt, zdravotní péči. To vše jsme už jednou řešili, ale vylili jsme vaničku i s dítětem. Je třeba začít tam, kde komunisti skončili. Škoda dvaceti čtyř promarněných let, škoda kalhot prošoupaných na zadnici, když to k žádným výsledkům ve společnosti nevedlo

Žádné komentáře: