sobota 4. ledna 2014

Pazourek

Ani nevím, kdo nás představil. Našel jsem ho, jak tak koukám do kaluží a kolem nich. Jsme každý jinak starší. To vzbuzovalo respekt i ve mně. Když to přeložím, bylo mi právě tolik, abych nevěřil nikomu. A teď jsem stál před závažným rozhodnutím. Držím v ruce kus, kousek odštípnutého ostrého prazvláštního kamene. Pazourek.
Prý sloužil k rozdělání ohně. Na to však bylo potřeba mít dva. Byl ostrý jako nůž a dal se s ním stáhnout ulovený králík. Viděl jsem to dělat s o něco málo větším nožíkem. Šlo to. A tak jsem tu stál a přemýšlel, jaký je mezi námi věkový rozdíl a přesto ten starší může sloužit mně, pětiletému.
Usmíval jsem se a byl to smích dobyvatele, který dobyl hrad a teď si nechal shromáždit přeživší posádku, aby jí oznámil, že jsou jeho osobními zajatci… Jsem Viking a jejich živá těla vyměním s Araby za hromadu stříbra v kursu, který platí na arabských tržnicích.
Držím v ruce pazourek. Kámen čirý, průsvitný až hnědočerný. Ostrý. Řeže mě do dlaně tím víc, čím víc zatlačím. Připadám si jako malé dítě, co si hraje s barevným kamením. Jako staré ženy sedící u kotle, jako staří muži, co si hřejí kosti na slunci.
Asi stárnu, možná dětinštím, když si hraji s kamením. Hrát si kamením… Už dávno nejsem tím, za koho mě mají. Jsem silný a číst umím. Psát do kamene potřebuje silnější ruce a na to mám otroky. V ruce mě pálí pazourek,. Jeho ostré hrany mě na dlani pořezaly a po dlani na prsty mi stéká krev. V té dlani obyčejně držím lžíci a jím z misky kaši s masem. Z dlaně, z jejich prstů střílím lukem…

Proč a čeho se bojíte vy, co vidíte naše tančící lodě na vodě? Lodě s vyřezávanou hlavou vysoce dopředu vystrčenou? Naše lodi plují cestou k domovu a břehům plným kamení. Teď, když jsem našel pazourek, mě jistě čeká plno štěstí – zajatci a za ně hora stříbra. Spousta stříbra, kterou zaplatím tesařům za větší loď. Za loď, která popluje za štěstím...

Žádné komentáře: