sobota 1. února 2014

Letos jsou opět na pořadu dne komunální volby


My, co jsme znali Liberec před třiceti - čtyřiceti lety, můžeme takříkajíc bez uzardění říci: Dnes je Liberec úplně jiné město. Jiné, než když jej opouštěli Němci, jiné před třiceti lety, a dnes?... Žije díky obchodním centrům na periferiích, výrobním halám za městem. V centru jsou uzavřeny továrny, provozovny, neopravovány celé domy, uzavírány obchody, služby. Byty v centru mezi horním a dolním náměstí jsou opouštěny z důvodu, že je odtud náhle kamkoli mezi lidi daleko.
Problém, který řeší i jiná města a nejen v České republice. Liberec, na rozdíl od jiných metropolí a krajských měst, je dlouhodobě zanedbávané město. Spojme si to i s tím, že od sametové revoluce město neinvestovalo správně, usilovalo o priority, které jej finančně přivedly na buben. Stavba megasportovní haly a světové lyžování stály tolik, že na řešení skutečných starostí občanů nebyl čas, chuť a později ani peníze.
Dnes je Liberec jedno z nejzanedbanějších míst v Česku. Ve srovnání s ostatními srovnatelnými městy jsme na tom nejhůř. ,,Město sportu“ zapomnělo, že je i městem důchodců, dětí a maminek na mateřské dovolené, pracujících, řidičů a turistů, kteří ovšem už ani nevědí, kde Liberec vůbec leží. Město, dříve v záplavě zeleně a rododendronů, laviček, levné městské dopravy, je dnes ve všech ohledech pro své občany nejdražší. Ztratilo půvab města, kde se prodávalo, vystavovalo, kam se odsunutí – vyhnaní Němci rádi vraceli podívat, co se děje s ,,jejich“ domy, továrnami a kancelářemi…
Vedení města selhalo a po dvacet let naplňovalo jen zájmy a potřeby vybraných kategorií lidí. Jak to připomíná uplatňování vedoucí úlohy KSČ v  předchozím období! Tehdy ale město dluhy nemělo a hlavně bylo o něčem – o textilu, vývoji, zaměstnanosti, školách a uplatnění absolventů. Současnost demokratické volby je paradoxně za tím, že rozevřela nůžky mezi chudými a bohatými, neumožňuje chudým využívat možností, které současný režim nabízí.
I v Liberci budou na podzim komunální volby. Zvítězí opět ti, co toho hodně slíbí. Nemohou zvítězit ti, co se budou držet zpátky. Snad se konečně najdou sponzoři, jako v minulosti tohoto města bohatí a úspěšní továrníci, obchodníci (např. rodina Liebiegů). Ti, kteří dnes vlastní ,,půlku“ Liberce začnou stavět byty – domy pro chudé, investicemi do vodárenství, místní dopravy, do služeb napomohou jejich zlevnění. Jejich stamilióny by konečně měly pomoci městu, lidem, kteří zde bydlí - žijí.
Liberečáci, jako majitelé Babylonu, Preciosy, a dalších firem, by měli vidět své město tak, jak je viděli kapitalisté za Rakouska a za První republiky. Není to jejich povinnost, ale morální závazek úspěšných lidí, kteří si své miliony nevezmou sebou na kremák. Tam se jezdí jen v jedněch šatech, v jedné košili, v jedněch botech. Pokud se tedy „rozšoupnou“ a svému městu vrátí něco z toho, co zde vydělali, jistě na ně město nezapomene a pojmenuje po nich ulici, náměstí. Proč, ne?

Vraťme se o století zpátky, kdy tohle bylo běžnou věcí a pan továrník si považoval za čest koupit okna do radnice, postavit ,,azyl“ pro chudé a nemajetné. Co chudých dětí vystudovalo za laskavého přispění na studie! Věřme, že to půjde. Jen chtít. Vraťme se zpět do historie, obnovme i šlechtické tituly, církev by mohla prodávat odpustky… V kostele bez věže před válkou vařili pro chudé báječnou polívku, co mi o ní táta vyprávěl. Nešlo by se k ní potichu vrátit?

Žádné komentáře: