neděle 23. února 2014

Od zahájení První světové války uběhlo sto let

Ještě v tomto roce o ní uslyšíme mnohé. Uvidíme mnoho filmů, výstav, záznamů z besed, aktuálně, co si o ní myslí vědci, politici, historici. Mnoho velkých myšlenek a přitom to nic nezmění na faktu, že První světová válka v letech 1914 – 1918 poznamenala naše rodiče a prarodiče víc než, co kdy změnilo svět lidí.
Jestli-se něco změnilo před První světovou válkou, tak to byla životní úroveň Evropanů - Evropa, v ní Rakousko-Uhersko, její nejprůmyslovější část Čechy a nejprůmyslovější část Čech– Sudety. Snad právě Liberecko a okolí až do První světové války rostlo a mohutnělo prací místního průmyslu. Spolkovatělo, četlo, cestovalo, odpočívalo, stavělo, žilo, jako máloco kde jinde na světě. Svět kolem nás, na ne tak vzdáleném Balkánu, v Severní Africe, na Dálném Východě, sice už tak pokojný nebyl, ale Střední Evropa, naši pradědečkové v ní ještě žili v domnění věčné prosperity a „poklidného“ soužití Čechů a Němců v českém pohraničí Sudetech. Vše skončilo v Sarajevu smrtí následníka trůnu, vyhlášením války Srbsku a následnému sebezničujícímu požáru, který zachvátil a strávil celý tehdejší svět na bojištích První světové války 1914-1918.
Dědeček Artur narukoval jako jednoroční dobrovolník. V Temesváru jej záhy dostihl v kasárnách nevlastní otec. V Tatrách, při jedné z ofenziv generála Brusilova, se děda postřelil do ruky tak šikovně, že dostal medaili za zranění a dovolenku. Liberečtí vojáci měli za celé čtyři roky nejmenší počet přeběhlíků, tedy těch, kteří přebíhali do českých legií, které i tím významně přispěly ke vzniku Československa.... Přeci jen to byli po většinou sudetští Němci, kteří, pokud měli zájem na rozpadu Rakousko-Uherska, tak jen proto, aby rozpadem získali autonomii a přidali se k novému poválečnému Rakousku, nebo Německu.
Velmi zajímavé je, že tuhle touhu s nimi nesdíleli ti nejbohatší sudetští Němci – Liebiegové, Blazskové, Neumannové, Ginskeové a další majitelé místních velkých textilek a skláren. Těm zaručovalo odbyt a mezinárodní obchod právě vznikající Československo.... Život obyčejných lidí byl koncem prohrané války o holém přežití, o zajatcích. Jenom v těsné blízkosti Liberce byl za humny tábor zajatců větší, než celé město pod Ještědem.
Další desetitisíce lidí městem procházely. Byli to uprchlíci ze zničené východní Evropy, haličtí Židé, Srbové, Slezané, pobaltští Němci, podkarpatší Huculové, Ukrajinci, Poláci. Ti všichni hledali v Liberci dočasně azyl. Babička poslední den před vznikem Československé republiky 27. října 1918 sedla na vlak do Litoměřic, aby vyhledala manžela v místních kasárnách. Nestihla to. Porodila na nádraží v Litoměřicích a děda Artur, už jako nadporučík Československé armády, ji za pár dní odvezl domů do Liberce. Tatínek, narozený v Litoměřicích, měl rodný list Československé republiky vydaný v Litoměřicích č. 1.

I tak mohla končit První světová válka. Většinou však skončila nezměrným utrpením všech zúčastněných zemí. Obětmi, které nebyly ani v 20. století překonány Druhou světovou válkou, která začala o dvacet let později  

Žádné komentáře: