sobota 1. února 2014

Pocta hrdinům i těm, co nenosí v torbě maršálskou hůl

Na Napoleonovi se mi líbilo, že povyšoval své nejlepší velitele do hodnosti generálů ve věku, kdy v naší armádě měli hodnosti poručíků…
Tak nějak, jako Bonaparte, se zachoval n. p. Totex Chrastava výroba textilních strojů vůči mému tatínkovi. Právě se zlomilo minulé století v půl a tábor lidově demokratických států v čele se SSSR sílil. Zatčení, odsouzení, i neodsouzení dostávali důvěru a tak, jako můj otec, nastupovali do výroby. Táta rovnou k soustruhu do blízkého Totexu v Chrastavě. Bylo mu 35 let a svět mu tudíž ležel u kolen.
S textilními stroji, které lodí v lednu r. 1948 poslal do Valaparaísa v Chille se navždy rozloučil a začal rázně budovat socialismus. Rok se s rokem sešel a už tu bylo první vítězství ducha nad hmotou, nebo hmoty nad duchem. Tak tady si nejsem jist. Asi šlo o plichtu… Otec byl vyhlášen nejlepším soustružníkem v chrastavském Totexu. Došlo i k focení, hrála hudba, květiny, přípitky.
Táta točil klikou u soustruhu o sto šest procent stále, a tím pádem dělnický ředitel, odbory a KSČ, došli k závěru, že tenhle polepšený třídní nepřítel by mohl jako v Surreté galejník Vidoq šéfovat celé dílně. A tady je to podobenství s Napoleonem. Táta dostal kalhoty s „rudými lampasy“ a do kapsičky u vesty logaritmické pravítko. Mile překvapil ředitele, když mu řekl, že s ním umí. A to právě, když mu říďa šeptal do ucha, že to mají všichni mistři, jako stetoskop lékaři a nevadí, když s ním neumějí.
Takže tatínek záhy zastával řadu funkcí – mistra nádvorní party, topičů opravářů – údržbářů. A protože to uměl i se ženskými, záhy byl nepostradatelný. Do práce jezdil z Machnína do Chrastavy na kole, v zimě vlakem, kde se netopilo. Už nezbylo, než místo náměstka, či ředitele a tak táta začal dělat zlepšováky. Záhy měl diplomů za ně plnou zeď. Až sem jsme to tatínkovi trpěli. Když už táta nevěděl, kam s andělskými křídly a kam si pověsit doma svatozář, vyrukovala maminka a já s požadavky.
Já chtěl pořádnou hračku. Elektrický tank, těžký T34 a maminka předělat troubu z plynové na elektrickou. V hrsti mu předala šamotové kuličky navlečené na niti. Nebyly všechny, ale to jistě nevadí, sousedka má žhavící dráty a ty jsou lepší než šamot, ten stejně praská… Potom to byla elektrická kamínka do ložnice, já klícku pro stehlíka a světýlko nad akvárko, což byla pětilitrová lahev od okurek. A uzemnit rádio chtěl táta, což jej málem stálo život a já, ve věku pěti let vytáhl zásuvku ze zdi a odpojil jsem jej už zkrouceného s prsty spálenými na kost od elektrického proudu. Tátu to udivilo a začal si hledat práci mimo elektrickou síť a zmáknutý Totex, n. p.
Hrdinové mohou být i vegetariány. Když táta začal pracovat ve skladu zeleniny a později i zeleninu prodávat překvapil všechny, kromě mě a maminky. Věděli jsme, že je vegetarián. Zásobování zeleninou a hlavně čerstvou, byl v Čechách koncem padesátých let problém. Když se to tatínkovi podařilo u nás změnit, už přemýšlel o něčem jiném. Dokud nebyla kolem Liberce obrovská nákupní střediska, nakupovalo se v Pražské a Moskevské ulici. A tak, jak jinak, v šedesátých až osmdesátých letech tatínek prodával v liberecké Pražské ulici v prodejně dárkových potravin balených do průhledné celofánové fólie, igelitových sáčků a proutěných košů zdobených barevnými stuhami.
V druhé části obchodu byla v sedmdesátých letech prodejna Tuzexu a to vše kočíroval můj tatínek, později s maminkou, o které s oblibou říkal: „Ona je krk, já hlava, ale ona s ní hýbá…“

Rodiče se nedočkali ,,sametové“ revoluce, tudíž nic neprivatizovali, netkla se jich žádná restituce. Přesto dovedli žít a zajistit rodinu, bez nářků, že mají málo. Měli dost. Měli jeden druhého a mě… Bylo to hodně, nebo málo? Nevím, ale to, co uměl můj tatínek já neumím. Být optimistou, pokaždé se zvednout a jít znovu do toho. Díky, táto, byl jsi bezva vzor… 

Žádné komentáře: