sobota 8. března 2014

Šéfoval jsem pionýrům

V době normalizace se škatulata skutečně hýbala. Dostávala nová jména, obsah, ale pokaždé šlo o výměnu člověka za jiného. A protože i já vstupoval po vojně do výrobního procesu a byl jednou ze škatulí, nahradil jsem jistého Chrousta. Krabice za krabici. Bylo mi 22 let. V týchž letech francouzští důstojníci v řadách napoleonských armád sráželi na kolena staré maršály evropských mocností....
Tak nějak jsem onu dobu viděl já. Nový pracovník na Okresním výboru svazu dětských a mládežnických organizací, pověřený řízením Pionýra, nosícího červené, zelené a žluté šátky. To se změnilo v roce 1970, kdy vznikla Pionýrská organizace SSM a z barev šátků zůstala jen červená. Dětem to nevadilo, některým vědoucím ano. Děti v organizaci hledaly, co jim nemohla nabídnout ulice. Hry, soutěže, kvízy, poznávání historie, turistické a sportovní akce, ve kterých jsme dosáhli za přispění škol velmi dobrých výsledků.
K problémům docházelo tam, kde byli příliš mladí vedoucí, u děvčat, která odcházela na mateřskou dovolenou, tam, kde z pionýra chtěli udělat politickou organizaci. Nepodařilo se to u oddílů zaměřených na práci v přírodě, v dílnách ve sportovních oddílech. Tam všichni vykazovaly úspěchy snad i díky nám na Okresním výboře. Náš věk nepřesahoval 23 let a chuť do práce byla obrovská.
Ne každý uměl jednat se staršími a zkušenějšími lidmi, měl životní zkušenosti a uměl hospodařit s časem. Do Chrastavy nás jelo ráno v osm hodin vlakem na čtyři stovky dětí a dospělých. Vedoucí upřesňovali počty u hlavního vchodu. Celkový počet jsem hlásil u pokladny, nechal si vypsat hromadnou jízdenku, ale když jsem vyběhl schody k pátému nástupišti, viděl jsem už jen koncová světla vlaku....
Při kontrole hygieny na pionýrském letním táboře v Černousích na Frýdlantsku mi zachutnala svačina, která však byla dietní chybou a já jsem v táboře musel zůstat i příštích 24 hodin. Většinou na toaletách – vzorově uklizených, ale velmi, velmi frekventovaných všemi, kterým svačina chutnala.
Jiný, neméně úsměvný zážitek, mám z jedné pionýrské soutěže o přírodě Podještědí, kdy oddílová vedoucí ve spěchu, aby stihla nástup k vyvěšení československé vlajky pospíchala tak, že si zapomněla vzít sukni a přiběhla na nástup jen v košili s pionýrským šátkem a v kombiné.

Když jsem po letech od pionýrů odcházel do jiného zaměstnání podobného té známé hře škatulata hýbejte se, odcházel jsem nerad. Pionýři si vzali kus mého srdce. Poznal jsem mezi vedoucími spoustu slušných lidí, kteří pracovali s dětmi především proto, aby je naučili něco z toho, co sami uměli, aby dětem dali to, co rodiče často dětem často odpírají – svůj volný čas, své dovednosti. 

Žádné komentáře: