neděle 23. března 2014

Zapršelo, prší a je krásně

V Jablonném v Podještědí padaly kroupy, jako pěst… Jana Hájková, co tam bydlí, pokud to slyší, bude chtít mluvit: „Bratránku, kdo ti to uvěří?“ Padaly. Padaly o něco menší, ale padaly…
Konečně prší. Je 15.března a zima. Letos ani zima nebyla a už je za námi. Je sucho, čtyřicet dní nepršelo. Židé putující biblickou Sinají toho taky měli plné zuby. Ono čtyřicet let sucha, kobylek a nepřátelské sousedy – děkuji nechci. Jo, svět je plný kamarádů z mokré čtvrti i když, pokud doma není to, co hledáme, tak se jede do Žitavy, do polské Bogatyni. A tam, tam je přeci jen levněji a nezlobte se, přece jen jsou především v Polsku potraviny kvalitnější, než v Čechách. Co s tím? Česká propaganda jim prostě neuškodí. To je svět, co? A venku nezaprší…
Pršelo jen chvíli a bylo veseleji. Nám ten prudký déšť umyl dokonale auto. Těm, co zaseli, zahnal špatné myšlenky. Nejvíc jsou asi rádi ti, co obývají zahrádky, pole, stromy, keře, naši kamarádi z přírody. Těm se konečně rozběhl potravinový řetězec. Koloběh života, jak má být. Těch pár krup, velkých jako holubí vejce, nebo nehet od malíčku, nemohlo nikomu uškodit. Mně ta ,,pohroma“ chytila uprostřed Jablonného a v Liberci snad ani nepršelo.
Liberecké listí, se lehce zazelenalo, a noviny budou mít o čem psát. Mě se líbí i internetové Liberecké listy, ty se zelenat nemusí. Píší natvrdo, tudíž budou mít stále o čem psát. Ať prší, je zima, nebo teplo, je stále něco, nad čím rozum zůstává stát. Politika je stále zábavná, byť rozum občas žasne. Déšť občas zchladí horké hlavy. Mnohem víc má déšť co říct samotné přírodě, která na něj čeká jako na smilování. Bez deště a bez vody to prostě nejde a nepůjde.

Zůstaňme u deště, jak jsme se k němu upnuli a jak hned první zapršení splnilo naše naděje. Těšíme se na opravdové jaro, co se rodí ve vodě, v kalužích, ve větvích, na komínech opuštěných továren. I lidé hned bývají jinačí, ale musí být teplo, pak voda z nebe nevadí. Tráva bývá ještě hnědozelená, a hnědá končí, je tu jaro, opravdové s dešti, s kroupami jako pěsti…. Až zaprší a vše se zazelená, až ovce obsadí všechny stráně, ptáci vyvedou mladé ze svých hnízd, uslyším klapot zobáků čapí rodiny ze sto padesát let starého hnízda na pivovarském komínu v Jablonném v Podještědí. Budu šťastný a mé Janě se vrátí sen být s ptáky na obloze, dívat se jejich očima a prožít s nimi den.

Žádné komentáře: