neděle 13. dubna 2014

Bejvávalo na hranicích veselo…


Auto plné kamarádů se vracelo z Německé demokratické republiky přes hraniční přechod Varnsdorf do naší republiky. Prim v autě hrál tajemník z hrádecké radnice. Chlapci dobře nakoupili, splnili předvánoční přání manželek, ale i svá: ,,Jak jen to ti enderáci dělají, že mají na pultech skoro všechno, co u nás v krámech není?“ Tajemník, ještě včera popotahován stranickou organizací za nevhodné chování o svých narozeninách, se otřepal a parafrázoval předsedu městského výboru KSČ,  který mu vyčítal, že opilý tančil na stolech zasedačky – prý jako carský důstojník. Jen co to osazenstvu auta přehrál, nemohl se udržet, otevřel dveře auta, vystoupil a smál se a smál…
Vyvolalo to zájem u nudících se v dalších vozech čekající na celní a pasové odbavení, a žel i u personálu celnice na německé straně hranice. Tajemník nasedl zpět do auta, ale sled dalších událostí se už zastavit nepodařilo. Mladá německá celnička zkontrolovala řidiče, ale smějící se funkcionář hrádeckého magistrátu ji asi utkvěl v paměti a tak si na jeho lustraci  dala záležet. Už to vypadalo, že nedohledá nic, co není zapsáno v celním prohlášení a půjde lovit ,,pašeráky“ do jiného auta, ale zarazila se: „Kolik že máte kozaček?“, řekla česky s hodně legračním přízvukem.
Tajemník chtěl do soupisu všeho, co v NDR koupil, připsat k již zapsanému jednomu páru kozaček ještě dvě slovíčka: plus jeden, jako, že veze ještě jeden pár. Ale jak bavil osazenstvo čekajícího auta v té dlouhé frontě čekající na odbavení, zapomněl na to, a to se mu stalo osudným. Celnička zrudla pýchou: Má delikventa. Okamžitě ven z auta k osobní prohlídce. Hříšník se cítil uražen a že ne, nikam nepůjde.
Na funkcionáře lidosprávy z let sedmdesátých minulého století to bylo víc než odvážné vystoupení, přímo demonstrace proti socialistickému pořádku v zemích RVHP (Rady vzájemné hospodářské pomoci). Všichni kolem se obávali nejhoršího. A taky ano. Jedni tvrdili, že viděli německé soudruhy z ostrahy hranic, jak sahali po zbrani. Jiní zase, že vzduch kolem zhoustl a vánoční výzdoba nad hlavami zúčastněných začala zlověstně blikat.
V tu chvíli dostal majitel jednoho zapsaného a jednoho nezapsaného páru kozaček, úžasný, vše řešící a osvobozující nápad. Popadl onen východoněmecký pár kozaček za tkaničky, zatočil s nimi nad hlavou tak, jako Fikotová diskem. Dal jim tu správnou rotaci a hodil je do „země nikoho“ mezi státy NDR a ČSSR. Do prostoru nesekané trávy, biotopu, který léta nikým nerušen ležel daleko od předvánočních nákupů.
Náhle nebylo co řešit. Německá celní úřednice se rozpačitě rozloučila. Čeští úředníci smrkali do miletínských kapesníků, ozbrojená ostraha, zapnula pouzdra a zajistila odjištěné zbraně. Sluníčko si nevěřícně mnulo na obloze oči. Stalo se to, nebo šlo jen o přelud, náhle navrácení se do dob akcízu národně socialistické německé třetí říše. Hlavní hrdina příběhu si sedl do auta, rozhlédl se a pravil: „Stalo se to vůbec? To mi nebude nikdo věřit. Třicet let po válce…“
 Všichni mlčeli a mysleli, že je dostihl ,,bermudský trojúhelník“, který vrací letadla, lidi a lodě o desítky let někam jinam, mimo realitu. Když za hodinu všichni vystupovali doma v Hrádku nad Nisou panovalo ticho. Takhle nikdo tyto hrádecké funkcionáře radnice neznal… Co mají říct doma? Jak vyprávět příběh, který se stal, ale je tak neuvěřitelný, že budou při jeho vyprávění pokládáni za lháře a buřiče proti socialistického pořádku?
Hrádecká veřejnost se s příběhem seznámila v upravené verzi hned měsíc po tom, co pod tajemníkovým vánočním stromečkembyl jen jeden pár těch fajnových kožených, enderáckých kozaček… Mnoho, mnoho turistů z okolí a přímo z Hrádku nad Nisou, když ještě museli do NDR jet přes Varnsdorf, si na hraničním přechodu, v předlouhé frontě aut vzpomnělo na řešení incidentu hrádeckého tajemníka. Vystoupili z auta a šli se podívat, jestli tam, někde v království žab a mloků, neuvidí kožené kozačky.
I když jsem nebyl přímým účastníkem tohoto autentického příběhu, vyslechl jsem jej na vlastní uši a za jeho pravdivost ručím….

Žádné komentáře: