pátek 4. dubna 2014

Knížky pro děti

Dnes, 1.4. (2014) je Mezinárodní den dětské knihy. Generace před únorem 1948 vyrostla na knížkách, tak jako slunečnice na sluníčku. Knížek kolem nás se rodilo požehnaně. Karafiátovi broučci, Kája Mařík, verneovky, májovky, klasické pohádky a knížky bez cenzury. Já už se dostal, jako nejmladší čtenář na počátku padesátých let, i k sovětské angažované tvorbě dětské typu – Serjoža Kostrikov, Čuk a Gek.
Cenzurovanou dětskou četbou byla i obyčejná školní čítanka. Ohromující bylo už to, že jsme ze školních učebnic, vytrhávali nevhodné obrázky – portréty státníků Stalina a Gottwalda. Naši rodiče, aby jim to nebylo líto, asistovali při bourání jejich soch, sousoší a pomníků. Ti neměli místo v čítance, ani v parku, kde na lavičkách odpočívají důchodci a posedávají maminky s dětmi v kočárcích.
Oddělit dětskou knížku od politiky šlo těžko. Já začal knížky vnímat hodně brzo, ještě před rokem 1950. Tatínek vlastnil čtyřiatřicetidílnou německou encyklopedii – Brockhaus vydanou v letech 1928-33. Šlo o encyklopedii přijatelnou, neboť byla vydána ještě před nástupem Hitlera k moci. A tak jsem, dřív než v pohádkách od K. J. Erbena, listoval a nechal si číst ze staré německé encyklopedie.
Hned po ní přišla na řadu leporela, Červená Karkulka, Sněhurka, a jim podobné literární neotřelá dobrodružství. Kapitán Korkorán, Na obzoru plachta bílá, Timur a jeho parta, Robinson, O letadélku káněti. Je to směska méně kvalitní až nekvalitní masáže dětských mozečků, které hltají informace. Hrdinné příběhy invalidů z války hrdinů na palubách kosmických lodí. Lovců lebek, či orchidejí, všech těch, co se dopátrali tajemství života hluboko v podzemí, co se dali na vrcholový sport, co sportem vydělali slušné peníze.
Co je dětská kniha, a kdy už dětskou není? My, žijící v Sudetech, to máme o to těžší, že tu před námi žila trochu jiná kultura a lidé tu vyznávali jiné hodnoty. Kromě hodnoty peněz, to byla i hodnota života. Špatně placená práce a dětské knížky, ty až naposledy.
Přesto a snad proto, jsou ty předválečné české i německé knížky tak úžasné. A kolikrát nejsou ani tak zničené, jako ty současné. Ty nejkrásnější dětské knihy mám z let 1860-80. Jsou fantastické, ilustrované, vázané, pevně sešité. Žel, čím mladší knihy, tím hůř na tom jsou. Ilustrace, vazba, papír, vše jakoby levnější a levnější. Dokladem jsou i eloxované, plakátové barevné ilustrace amerických, italských pohádek, které vkusu Středoevropana připadají, jako nemravné nasvícené živé maso na pultech, nasmrádlé ryby v supermarketech.

Pohádky byly a jsou náplastí na rozbité koleno, absenci jednoho z rodičů, touhou po světě víl, světě, kde vládne slunečno a mír.       

Žádné komentáře: