neděle 20. dubna 2014

Konfiskát

Konfiskát. Já jsem to slovo nepoužil ani jednou, ale jeho význam mi byl znám velice dobře. Žil jsem v Sudetech, v českém pohraničí. A tím je přece řečeno všechno.
My, co jsme se narodili po roce 1945, jsme chápali to jedno z nejfrekventovanější slov a jeho význam z každodenního odposlechu hovoru dospělých, našich rodičů, příbuzných, sousedů, známých i neznámých, a to kdekoli a kdykoli. Na oslavách narozenin, při pohřbech, ve frontách na cokoli. Ve vlacích, autobusech, na fotbale, u zubaře, na poště, když se dva sešli, aby se pomilovali...
Ten, kdo přišel, aby „osídloval“, většinou „doma“ nic neměl. Dosídlením pohraničí měl Sudetům vrátit život po Němcích, kteří „odsunem“ opustili majetky. Jejich odchod z českého území byl zárukou, že už nikdy v budoucnu nebudou příčinou národnostních sporů, které by vedly k válkám. Vedle ušlechtilé myšlenky zabránit budoucím sporům a válečným konfliktům, tu byl onen nepřehlédnutelný majetek, který tu Němci po opuštění země zanechali.... Na svět přišel pojem slova „konfiskát“.
Každý z dosídlenců na něj měl nárok. Konfiskát byla především nemovitost, byt, výrobní prostředky, v podstatě vše, na co se zde dosídlenec podíval. Zaplatil za to státu určitou sumu, často ve splátkách, z dnešního pohledu směšnou. U nás doma se vzhledem k německé babičce o konfiskátech mluvilo, ale nic nekonfiskovalo. Proto jsme až do šedesátých let žili v podnájmu a domek v Machníně si koupili až z druhé české ruky od pana Balíka.
Naši rodiče, pokud zde žili a chtěli prosperovat, pak se v tom strašném chaosu po znárodnění po roce 1948 museli orientovat, nakupovat i prodávat. Postupně, zhruba tak dvacet let po válce se ekonomické vztahy začaly narovnávat a uměle vytvořená ekonomická kategorie „konfiskát“ se přestala používat.

 Konfiskát, slovo, bez kterého to prostě nešlo, vešlo v zapomenutí. Dekrety nových majitelů dosud připomínají ona první poválečná léta chaosu, omylů ale i šťastných let, kdy jsme na svět přicházeli my, děti, které dnes vzpomínají na rodiče a jejich velká i malá rozhodnutí....

Žádné komentáře: