neděle 20. dubna 2014

V dobré restauraci

V té restauraci mnoho hladovějících nesedělo přesto, že bylo půl jedné. Dva se v přítmí restaurace muckali, v rohu seděli dva chlapi dětských tváří. Vzali jsme si místo u dveří, tváří ke vchodu tak, abychom měli pod kontrolou příchod případných pobudů. Ti, zaplať pán bůh, po dobu konzumace našeho obědu obšťastňovali jinou hospodu.
Musím přiznat, že ve městě na jih od severního pólu, je tato hospoda v zastrčené uličce po levé straně od radnice v prvním patře omšelého nenápadného domu se znakem mírumilovného kuřete, strávníky dost navštěvována. Konzumační místnost avizovaný kurník silně připomíná a do pocitu zakokrhat si, návštěvníci nemají daleko. Tady zvítězila hmota nad myšlenkou a architekt, který neměl skrupulí, udělal z restaurace kurník. V názvu restaurace je slyšet retro, volání dálek, touha po vládci slepičího hradu, kde slepice vítězně kvoká nad každou vydanou porcí…
Jídelníček je většinou z příbuzného masa. Já ho měl v bramboráku se sýrem. Nepochutnal jsem si. Nade mnou, jako dekorace, starý vysavač, televizor Šilelis,, ještě, že ten přenosný. Nebylo mi pod ním a dalšími dobře. Kdo tohle všechno komponoval studoval v blázinci. Snad takové prostředí ocení mladíci s tetovacím orgasmem, ti, co jim nevadí schody do hospody úžlabinou harampádí, které jsou stručně řečeno opravdu hnusné a odporné. Nejhezčí na tom nepovedeném obědě byl návrat zpět na ulici. Ne zrovna, že by si tam jeden sedl a neumazal si kalhoty, ale je to moje město, kde jsem se narodil a dá se to odpustit.
Takže shrnuto a sečteno: 320,- Kč za obědy bez polévky plus malé pitíčko. Žádný velký peníz, o to větší zklamání. Nebylo to ono. Hvězdu tak akorát na čelo a přitlouct, aby to trošku bolelo. Mít a provozovat restaurační zařízení není asi o super rychlém zbohatnutí. Sen mít hospodu od shora po půdu, bylo snem tak jen majitele ,,Hnojového domu“ na Jizerce. A i tam to skončilo, jako všude, kde bylo přes míru demokracie, a kde měl majitel těch vedlejších iniciativ víc.
Dnes se dobře a levně najíst je, jak se zdá, úplně v rozporu se záměrem takového majitele, provozovatele. Vše to bude o časoprostoru jídelny, potažmo restaurace. Všechna předsevzetí se nedaří proměnit v rozumný konečný produkt. Pokaždé se něco stane, něco nepředvídatelného se přihodí. Bál jsem se malých vesnických hospod, ale zdá se, že jestli někde, tak právě tam se člověk nají a rád dá spropitné. Ty městské přesycené lokály, plné vysavačů, televizorů, žehliček a starých foťáků nudí. Už aby z těch trámů nad stoly, kde se jí, zmizely. Je to pořád to samé – retro. Houby retro, zamrzlá puberta toho, kdo čím hospodu ,,obšťastnil“. Fuj a tajfl! Je to o parazitech a vší té poletavé havěti a jejich exkrementech. O Tom to je.
Mluvím pravdu, přesvědčte se sami. Tam, kde ty hlouposti sundali o tržby nepřišli, spíš naopak. Bojujme za slušné hospody. Ano, ať tam mají jednoho Jabůrka v plné zbroji, ale aby na mě koukal i z polívky, to nechci. Chci se najíst, ne špekulovat, proč je toho na talíři ,,tolik“, že to zabíjí chuť, není to ani voňavé, ani to nesmrdí. Je to bezpohlavní.

To nechci. Vařte kuchyni, proboha, jak vám huba a ruce narostly. Nepřemýšlejte tolik, čím to jídlo vylepšit, nikdo to od vás nevyžaduje. Vařte, co vás v učňáku učili, ať to voní, je to teplé a není to drahé. Pak přijdu a vezmu s sebou i známé. Proč je v jídelně v Globusu plno, to vás nenapadne? Samozřejmě, je tam levně, ale strávníci přicházejí za jistotou. Nikdo nečeká zázraky, ale za své peníze se nají. A to o každé hospodě v Liberci či Jablonci, nebo v České Lípě říci nemohu. 

Žádné komentáře: