neděle 27. dubna 2014

Vyznání městu ležícímu pár kilometrů od Žitavy




Hrádek nad Nisou mi připomíná Holandsko. Ne tulipány, ale nížinou. Připadám si, že projíždím Bosnou – Hercegovinou, lauter rovinou. Od dolního náměstí se relief Hrádku nad Nisou zvedá nahoru k závorám a k hasičárně, ale kdo se došplhal i této výšky ví, že Liberecká ulice je tou poslední. Po ní už jenom hřbitov a tím stoupání končí. Benzín do nádrže a jet. Nejlépe k Žitavě, ta snad už sama o sobě k Hrádku nad Nisou patří, co svět světem stojí.
Co je to Hrádek nad Nisou? Placatice placatá, než opět v Loučné směrem k Papežům se cesta zvedne k České bráně, kolem Weisbachu a pískovcových skal k bizarním tvarům a k Popově skále. Hrádek mi připadá, jako talíř polévky a lidí v něm je, jako nudlí, zeleniny a  játrových knedlíčků.... Kolem Nisa, zatopený důl Kristina, na hřbitově babička, bratranec a tetička...
Dole nese poslední most mezi domy v Loučné jméno mé rodiny. Babička s tátou tam měli po pětačtyřicátém hospodu. A víte co jsem, jako kluk, dělal každou zářijovou sobotu? V Hrádku nad Nisou jsem se, jako každý jiný, účastnil sběru žaludů. V létě Loučná voněla po lipovém květu a sušeném heřmánku. Hrádek byl celý o vůních. A sluníčko tady svítí víc, než kde jinde a teplo, teplo tu je, jako jinde na plážích Středomoří. Vybrat si mezi blízkým krásným Turnovem a Hrádkem nad Nisou beru to druhé placaté. Klima mírné, teplé a přívětivé....
Jsem tu vlastně doma, přestože tu už šedesát šest let nebydlím. Naučil jsem se tady říkat první slova. Z kočárku poznal svět ptáků ve větvích, jejich řeč, motýlí let, bzukot much, let včel z květů na květ. Když padal déšť, pak i jeho krok po kapkách na plechu, štěkot psů a mňoukání koček na zahradě. Hlas maminky i otce, babičky a všech tet. To byl můj Hrádek nad Nisou.
Město je, jako když otevřeš úl po zimě plný nedočkavých včel. Hrádek je jako bramborová kaše s párkem, svíčková na smetaně, španělský ptáček. Nejlepší hotel, jídelna plná stříbra a značkového porcelánu. Kolem stolu sedí tiše všichni ti, co tohle město stavěli. Když se po ránu voda odpařuje, město je jako veliká prádelna, jako když vstoupíš do salónu krásy a kadeřníci ti obarví vlasy v barvách duhy. Spektrum barevné škály od Popovy skály po milion zářivých hvězd nad hlavou Hrádku nad Nisou zrcadlících se ve vodě Kristiny.                                                                                                                                 

Žádné komentáře: