sobota 3. května 2014

Lesem se nese

Už to mám, už vím, proč chodím rád lesem a poslouchám. Jít lesem je jako jít po zamrzlé řece. Na zamrzlé řece i v lese to pod nohama praská, láme se a puká. Zdá se to být až nebezpečné. V lese nejde udělat krok, aby vás někdo neslyšel. Snad jenom po mechu se jde, jak po polštářích, ale vemte si, jak jít pod borovicemi, nebo lesem plných smrků a neslyšet, jak pod vaší vahou praská vše, co je suché.
Chodím tam rád a poslouchám, co se kolem děje. Většinou nahoře ve větvích a v korunách fouká, o trochu níž je teplo, sucho a dole u mne v mezipatře jde už o les, co dobře znám. Při zemi roste borůvčí, kořeny, které místo, aby byly v zemi, mě chytají za kotníky. Leží tu spousta větviček, listí, ztvrdlé hlíny, všechno, co kdo ztratil, hledal, aniž by to našel. Ztráty a nálezy každého lesa.
Les je jako řeka. Stále šumí, něco si povídá. To dělá vítr, hlasy dětí, kamení, co se drolí odkudsi padá kamkoli. Jinak je, když sněží. To ztichne les i řeka v ohromení. Ticho se dá krájet, houstne v míse a kyne na koláč, až už není les ani řeka, jen bílo, jako v bílých nocích leningradských. To trvá jen krátce a následuje sto otázek, co bude, co přijde, až sníh roztaje a voda ze sněhu poteče krajem.
Jinak je v lese za kuropění, časně u vody, když se z ní kouří, jako ve fabrice. Nejhezčí je v lese podzim. Ten čas toho moc od lesa nevezmeme a přece, kdo není úplně slepý vidí, že se les chystá do peřin. Zjara z nich vstává a je legrace, být u toho, když si svléká spoďáry a pere v řece všechno, co věší na šňůry. Kvete tím pádem vše. Jíva, smrk i bříza, mohutné habry i útlé stromy u vody, z jejichž větví se pletou o Velikonocích pomlázky. Pokaždé je to jiné. Jako ten králík, co dává kožku do sběru a peče se na sto způsobů. Tak nějak se had zbavuje kůže.
Milá je snůška vajec těch uřvanců, co vám létají kolem hlavy a krmí hladové krky do doby, než vyletí z hnízda se vším všady. Všude kolem je to samý pulec, ještěrčí děti, mloci a nenajedení komáři. Plno brouků, včel a much, všech, co vám pijí krev a ještě bzučí, že jsme jim nic nenechali.
Nám je ještě hej. V řece jsme se o rozbité sklo neřízli, klíště nechytli. Něco zlého se muselo stát. Les i řeka je dnes místem spousty lidí a ti se chovají úplně jinak, než by měli ti, co jsou v lese doma. Ti jsou tu doma. Zvěř, ptáci a ryby. Lidé by je chtěli nahradit. Pod jejich nohama praskají větve jinak, než pod mými, jinak zní ostatním les v dešti, když padá sníh. Les je dnes jako volný ring, či veřejný dům plný bezdomovců. Les ztratil imunitu, význam slova azyl, něco jako kostel, kůr, zákristie, kříž, nebo Davidova hvězda. Les je často už jen tovární šatna, přípravna výroby.

Každý, kdo do lesa vstoupí, nese do něj pomyslnou pilku a řetěz na pařezy. Les je dnes tak trochu jako nákupní galerie, výstava psů a koček, ochutnávka psích konzerv, velké flambování. Že jsem to přehnal? Les zůstane chrámem jen tehdy, jestliže jím budete chodit jako mezi vejci po vyznačené trase, kde zajíc i veverka budou vědět, že se jim nic nestane. Dík, že to respektujete, že zatím můžeme chodit lesem, kudy chceme v létě i v zimě. Že voda v řece pořád teče a les je stále azylem zvěře a lidských myšlenek. Díky i vám, že to tak berete a les zůstal tím co vždycky byl. Ostrovem naděje.          

Žádné komentáře: