čtvrtek 8. května 2014

Zákupy – 120 minut v květnu 2014

Proč zrovna syn Napoleona zvaný Orlík dostal ke svému jménu titul vévoda zákupský, a proč se zrovna následník trůnu Rakousko-uherského oženil na zámku v Zákupech, to vše je zahaleno rouškou romantické záhady. Co se ale měsíc, co měsíc děje v podzámčí zámku Zákupy nemá v severních Čechách obdoby.
Organizátoři z nedaleké České Lípy posíleni profesionální hlídací agenturou provozují v okolí zámku svým rozsahem nebývalé všehotrhy. Na parkovištích s mnoha sty místy k parkování najdete auta z celé České republiky i blízkého zahraničí. Takzvaně „zaběhnutá“ burza má své rutinní tanečky, odlišné od jiných burz. Třeba to, že mnozí prodejci si zaberou svůj claim - vyhrazené místo - už den předem a spí v autech, aby jim jejich „vyhrazené“ místo nikdo neobsadil. I tak nemají nic jisté a nemusí to vždy skončit, jak si kdo naplánoval.
Auta s prodejci přijíždí po celou noc a neosvětlené plochy často vedou k hlučným sporům a hlasitým názorovým střetům. Ráno v šest hodin je většinou již vše na svém místě, včetně desítek pořadatelů. Zákazníci přicházejí o něco později i s dětmi. Vždyť je to pouť! Mají zde všechno: cukrovou vatu, nafouknuté balónky, opékané klobásy, kukuřici, dětské odložené hračky, oblékání....
Rodiče zde najdou náhradní díly pro své miláčky, sběratelé překupníky a majitele krámků se starožitnostmi. O nemilá překvapení není nouze. Starou šavli tu, místo někoho, kdo ji našel na seníku, prodává zbohatlík z krajského města za hříšné peníze, jako ještě včera v krámě na hlavní ulici. Ale co s tím kdo udělá? Tihle pánové si berou šekové knížky a slušnou hotovost i do krematoria. Co kdyby....
Vedle těchto „udělanců“ se bursa v Zákupech vyznačuje značnou terenní nerovností a tudíž, když nakupuješ – nezakopni. A ber si vždy dvoje boty. Ty slušné v autě sundej a vezmi si ty, co nosíš do lesa, ke králíkům, do kravína. Máš záruku, že když nekoupíš nic, nezničíš si ani boty. Zde také neplatí, že když už jste posekali trávu, tak ji taky shrabete a odvezete. Nevím, kdo odpovídá za kadibudky, ale jsou lidi, co by raději umřeli, než by je v Zákupech použili. Viz Tycho de Brahe nebo moje Jana.
Nevím zda Zákupy aspirují na čtyři hvězdičky největších burz Čech a Evropy, ale vím jistě, že na to i přes jistou snahu pořád nemají. Burza by měla mít aspoň dva dny a trochu profesionality. A to ti „dobrovolníci“ nemají a odmítají. Tohle jim prý stačí. Neradují se ze života. Evidentně by všichni byli raději v sobotu v šest ráno pod duchnou v posteli se svou milou. Na rozdíl od tisíců lidí, kteří si tuhle burzu oblíbili a jedou sem v časnou ranní hodinu.
Žel, i přes nízké vstupné a platbu za místo k prodeji, je zde víc kazů na kráse, které by se daly odstranit, a přetrvávají. Doufám, že liberecká burza, která té zákupské šlape na paty, ji v rámci konkurenčního boje donutí napravit problémy, které tahle setkání dosud provázejí.

 Ať tedy všechny burzy světa doprovází sluníčko, pohodoví organizátoři a lidové ceny. Ať všichni najdou, co hledají.    

Žádné komentáře: