neděle 1. června 2014

Bachoven von Echt – německý šlechtic z Vratislavic nad Nisou

Adolf, výhonek staré limburské šlechty a ředitel vratislavického pivovaru zemřel a já, jsem se narodil. Bachoven von Echt (1864 – 1947). Kdo by to řekl? Pan otec, univerzální vědecký ďábel a syn šéfem pivovaru. Připomíná to pochybnou kariéru dvou našich pražských literátů, Hrabala a Havla.
Pan otec vratislavického pivovarníka byl opravdu někdo. Šlechtic. Žádná degenerace, ale chemik, podnikatel, donátor…. A sběratel starých písemností, kterým rozuměl. Byl jako můj hrádecký strýc Walter, významný člen ornitologické a pak ještě numismatické společnosti. Kam asi hrabě Adolf ukryl nashromážděné sbírky pana hraběte Karla? Že by dodnes ve Vratislavicích čekaly na svého Mužíka?
Muselo toho být dost. Být šlechticem od 16. století je závazek, taková příležitost nepotká každého z nás. Co koupit, co vymačkat z poddaných duší, z mého nebo vašeho dědečka. Tihle poslední aristokrati alespoň pracovali, ale většina ostatních dělala jen dluhy, tančili, pili, zabíjeli se v soubojích, peníze vráželi do tanečnic….
V Liberci a v okolí se vyskytovali ti pracovitější. Liebiegové a nakonec i ti méně známí vratislavičtí von Echové. Možná jsou tu mezi námi další a ze skromnosti drží bobříka mlčení. I v tom jsou jako my ostatní. Sem tam pěkní vykukové, sem tam normální jedinci. Určitě se liší od pana Nováka majetkem, děti umí česky, nedělají do politiky a drží své ego pod kontrolou. Co po těch opravdových zbylo? Nemyslím hrady a zámky, ty postavili naši plebejští příbuzní. Jo, potkat tak toho opravdového Schwarzenberga, co to nandal Bonapartovi, vzor noblesy, elegance, skromnosti. To byl pane, šlechtic! To bych oprávněně sundal s hlavy i čepici. Karle, před tebou nikdy, nebo snad až v té vaší hrobce, pak jistě ano. O mrtvých jen dobře….

Stačí se starat dobře o pivovar a je to doma. Naučit dobře juniora česky, dorozumět se s poddanými, zdravit plebs…. Mám rád lidi, co mají rádi lidi a ne, co si hrají na ty, co vám mohou koupit pivo a vuřty s cibulí. Škoda, že těch lepších je stále míň a míň. Není rozdílu mezi lidmi, to jenom jejich chování se liší. Od pólu k pólu, od hranic ke druhým. Co člověk, to názor, někomu to myslí, někomu trochu míň. Mám pocit setrvačníku, mám ale úctu k lidem, kteří si na nic nehrají. To potom Bachoven von Echt, ten poslední jménem Adolf, rok úmrtí 1947 ředitel, poslední adresa pivovar Vratislavice, byl ten, co to uměl. Je škoda, že coby skutečný šlechtic před nás 66 lety opustil, v době kdy jsem se já narodil….

Žádné komentáře: