neděle 1. června 2014

Kamarádi, kamarádi, přátelé

Mám pár starých kamarádů. Schválně jestli si vzpomenu. Bolka Páru, Milana Maršálka, Petra Černého, Milana Minaříka... Nechodíme spolu na pivo, ale když se potřebujeme, tak si zavoláme a pomůžeme jeden druhému řešit svízel v životě. Je to kamarádství, přátelství? Myslím si, že nikdo z nás to takhle neřeší. Prostě a jednoduše, víme o sobě a kde sami nestačíme je někdo, kdo pomůže.
Nejmladšímu je přes pětatřicet, nejstaršímu mně, bude šedesát osm. Nejsme ani vzdáleně příbuzní, ani spolužáci, přesto máme společné zájmy a respektujeme druhého. Nepomlouváme se, zbytečně se nevyhledáváme, ale pokud pomoc spěchá a zítra by mohlo být pozdě, konáme. Mohu zodpovědně říct, že nikdo z nich mě nikdy nenechal „ve štychu“. Každý do vztahu dal vše co umí a je schopen se rozdělit.
Nejdále, v Mníšku pod Brdy, bydlí Milan Minaříků. Mimo jiné dává pozor a pomáhá tam mé skoro devadesátileté tetě. Je velký místní patriot jemuž vděčím za znalosti o krásném městečku v podhůří Brd. Petr Černý je stavař, u něhož v autě spím bez obav. Jako ostatní kamarádi je i on sběratel a famózní řidič. Bolek Pára se nedávno oženil a byl jsem mu na svatbě. Všichni něco stále hledáme, ale on patří mezi ty, co vědí víc, než učí ve škole. Je víc než obětavý. Kéž by našel porozumění v manželství a vypadá to, že ano, což je u sběratele terno. Teď ještě, aby měl pokračovatele.... Milan Maršálek je se mnou stejně starý a pracovně se celý život setkáváme. On jako novinář, já jako funkcionář Svazu mládeže. Ne odjakživa, ale časem jsme si našli k sobě cestu a dnes z nás jsou kamarádi, co drží při sobě. Chtěli jsme víc, než průměr a Milan toho rozhodně dosáhl.
Já si připadám, že se od nich učím. Mají to, co mi stále schází. Aspoň kousíček onoho zlata a drahého kamení lidí, co něco umí a svět kolem nich jim víceméně závidí. Najít si čas na druhého. Odejít od rozdělaného a udělat něco pro druhého bez prospěchu. Věnovat někomu čas a vědět, že on to pro druhého udělá taky. Náš svět už dávno nepatří jen nám. Máme rodiny i děti, ale ty nás většinou nechápou.
Já se například nemohu spolehnout na syna, čtyřicetiletého universitního profesora. O to víc si vážím kamarádů, přátel, kterých se nemusím ptát, zda čtou mé knížky, fejetony, zda viděli mou výstavu starých pohlednic, zda mají čas, aby mne někam odvezli. Přátelé si čas najdou. Tam, kde je vzájemná tolerance, kde se na sebe kamarádi a známí těší, kde jeden druhého neobtěžuje, tam je to o lidech, co chápou, že potřebujeme jeden druhého. Mrzí mne, že mezi vás nepatří i můj syn, ale stalo se a odestát se nemůže, ani po pátém doktorátu.

Za to, že nejsem sám děkuji i svým kamarádům. Díky vám kluci, jsem stále tady.  

Žádné komentáře: