úterý 10. června 2014

Návštěva státníka




Do Liberce přijel prezident, pozítří bude v České Lípě. Z několika míst se mi dostalo pozvání k účasti a setkání s ním. Jako řadový občan země, na kterou jsem hrdý, měl jsem možnost setkání i před radnicí – kolony aut a to příjemné vzrušení všech, kteří chtěli pana prezidenta a jeho doprovod spatřit. Ano, tak by to m+lo být. Jsme už nějakou dobu civilizovaní a náš svět už netvoří hranice nenávisti, opovržení a rasových předsudků.
            A přesto se máme za co stydět. Jen se na internetu objevila první zmínka o tom, kam se kolona aut s prezidentskou návštěvou pohnula, už měla konkrétní osoba „strach a obavu“, že pokud nebudou přijata hygienická opatření, lze se nadít téhož, co při ukládání korunovačních klenotů.
            Dotyčnému ušlo, že vyčítané je dnes po právu přičítáno nemoci pana prezidenta, ale to je vnímáno jako účelová lež. Stokrát opakovaná lež, je nacistickou pravdou. Goebels, Hitlerův ideolog by se radoval, kolik pohrobků tu fašismus zanechal. A to prosím máme 21. století a umíme to, co by se lidem před šedesáti lety zdálo být nemožné v oblasti medicíny, telekomunikace, ekonomiky… Jen ty mezilidské vztahy… Ale na druhou stranu víme o lidech v přímém přenosu dat, že jsou mezi námi, že jsou přesvědčeni o své pravdě a nic je nepřesvědčí o opaku. Ani lékařská zpráva, natož slova prezidenta. Takoví lidé chtějí nevědět, neslyšet. Svět kolem nich je světem zla, černé a bílé barvy.
Ano. Nikdo z nás není dokonalý. Podváděli jsme manželky, zaměstnavatele, lhali jsme, abychom si zajistili výhody… Ale nadpoloviční většina národa si zvolila jednoho z nás. Přestavte si, kdybychom si zvolili, tak jako v USA, za prezidenta chlapce, co by na Hradčanech provozoval orální sex s asistentkou. Jaká přízviska by dostal takový reprezentant národa?
Copak u nás kultura společnosti skutečně klesla tak hluboko, že neumíme „odpouštět“ a za všechno, co děláme, si necháváme platit? Konečně je na Hradě jeden z nás. Žádný aristokrat těla a ducha,ale člověk, který nerestituoval miliony, umí bojovat a má vlastnosti jako já nebo vy. Je to náš prezident a s těmi předchozími srovnatelný. Kromě přemíry bonmotů jsem u něj nenašel nic, co předchozí neměli.
Přeji panu prezidentovi, aby mu poznatky z Liberce, Hrádku nad Nisou, Nového Boru a Jablonce pomohli orientovat se ve společenské problematice na severu republiky. Aby nikdy nebyl tím, za kterého jej někteří spoluobčané mají. Aby se nezpronevěřil svému prezidentskému slibu dbát na rozkvět naší země. Pane prezidente, děkuji za návštěvu.

Žádné komentáře: