sobota 19. července 2014

Kluci si pořád s něčím hrají


Nebylo kamaráda, příbuzného, nebo jiného kluka z naší ulice, aby neměl období, kdy nevyšel ven bez dřevěného meče, meruny, pistole. Žádný plast, ale dřevo, měkké voňavé dřevo. Škoda, že už nevidíme, jak táta řeže kluka, co si na hraní vzal místo meče dřevěného, meč co dal dědovi ruský car a jeho medaili, kterou dostal od prezidenta Beneše v Londýně....
Každý Z nás si s něčím hrál. Vděčná byla zvířata, která ale neměla trpělivost, jakou si každý přál. Hloupé byly kočky, pes vrčel, ptáci při první příležitosti zvedli křídla, žáby se daly pouze nafouknout brčkem. Zezadu. Pak odpluly docela rychle v dál.
Meruna, neboli míč. Brali jsme ji vážně, jako by šlo o život. A pak vše, co zbylo po Němcích: nože, torsa pistolí, munici, přilby, plynové masky. A teď kam s tím vším, aby to rodiče nenašli? Chovali se k nám dětem nemožně. Mimo jiné chtěli, abychom si uklízeli. Kostky, autíčka, stavebnice, knížky. A tak to šlo pořád dokola: dovnitř, ven a zase zpátky do krabice a do skříně, pod postel… Už proto nechci nikdy víc, být dítětem a současné děti lituji, protože si dovedu představit vysokoškolsky vzdělanou matku a stejně chytrého taťku, jak velí dětem a šíří šikanu po celém nově zatepleném paneláku.
Já neuklízím ani dneska, protože si pořád s něčím hraji. Hlavně knížky si dělají svévolně, co sami chtějí. Neudrží se, pořád cestují, jedna druhou v regálech navštěvují a hlučně debatují. I známky vyskakují z alb a opalují se na koberci. S něčím si stále hrát, být s partou, něco - někoho milovat, něco hledat – sbírat, sportovat – to je něco.
Míč je ideální pro ulici, zahradu, i hřiště. Řekl bych, že každý kluk, je hravý a soutěživý. Pokud je mi známo, nic na světě nezve k více hrám. Hráli si kluci v Římě na gladiátory, v Egyptě si z písku stavěli pyramidy, za velké buržoazní revoluce ve Francii si stavěli z dřívek gillotiny. Já, coby dítko, si hrál v padesátých letech se stavebnicí Merkur z dírkovaného plechu. Syn si ve školce na konci 70. let vystřihoval Remkovy fotografie z časopisu. Dětské hry byly vždy tak trochu o dějinách. Děti v Německu milovaly Hitlera, v Rusku Stalina, v Číně Mao Ce Tunga a byli jejich nejmilejší hračkou. S plyšákem do postele, lodičkou do vany.... Spřádali jsme plány, jak koho zachránit, být slavný jako kapitán Korkorán, major Skorzeny.

 To byly naše hry, naše tajemství. Prožívali jsme je cestou s košem na trávu pro králíky, s hráběmi přes rameno, když jsme šli obracet seno. V dílně, když jsme si stavěli motokáry, lampičky, hledačky kovů, pokladů, při výpravách na chrousty, kobylky, hady.... Z každé výpravy jsme se vraceli o něco chytřejší, pokousaní, zmlácení, ale živí natolik, že jsme hned plánovali další výpravy..... Měli jsme dost času a žádné problémy. Bylo nám jako nikdy potom, byli jsme úžasně mladí a šťastní..          

Žádné komentáře: