sobota 12. července 2014

Mačkanice v autobusu

V pravěku autobusové dopravy připojovala firma „ČSAD“ k řadovým autobusům tzv. přívěsy. Odvaha to byla bezesporu. Firma riskovala, jaké monstrum připojila, od nás cestujících, že jsme vůbec nastoupili.
Osobních aut bylo málo, a tak z Liberce do Chrastavy přes Machnín „cestovalo“ se společností ČSAD velmi, velmi mnoho školáků, lidí z továren a institucí, včetně ženských spěchajících k doktorovi, za nákupy, za milenci, na hřbitovy. Patřil jsem mezi ně. V těch letech jsem se těšil z každodenního cestování a útrap s tím spojených.
Jak známo, vesnice Machnín byla sice pouhou vsí, ale leží i na úpatí města Liberce. Má i nemá z toho výhody. Dnes, po padesáti letech je to již jinak, ale to podstatné zůstalo. Je mimo centrum, stěhují se sem milí sousedi, ale do města se stále jezdí městskou i státní hromadnou dopravou. Téměř všichni dnes mají osobní auta, silné motorky, takže kdeže ostaly fronty dole u Táborských o deseti, dvaceti i více lidech čekajících na každý autobusový spoj jedoucí pryč z vesnice.
To se to potom mačkalo a nebylo to zase tak, že by se mi nechtělo. Nevím, jak mezi sebou dospělí, ale mě moc nevadilo být mezi kyprými ženskými těly, hlavu zabořenou mezi ženskými ňadry, nohy a tělo přilepené na tělo.... No, byla doba, že jsem se těšil na cestu do liberecké školy. Pokud šlo otevřít okénko a pár lidí to nepřehnalo s voňavkou, nebo s vodou po holení, pak cesta ubíhala s těmi nejtajnějšími představami až příliš rychle. Byly to zážitky, srovnatelné s erotickými filmy, pokleslou literaturou a sny, které se mohou zdát jen šestnáctiletému klukovi. Myslím si ale, že si to užívali i dospělí. Navenek si stěžovali: „Zase ten lítací přívěs, vozí nás jak dobytek! Šup! opice na stromy, kdy tohle skončí?….“ Žel jednou skončí všechno a zůstanou jen vzpomínky.
Musím se zmínit i o průvodčích na trase Liberec – Chrastava společnosti národní podnik ČSAD. Byl mezi nimi i jeden s dřevěnou nohou. A ten, ač jsme byli zabořeni jeden pasažér do druhého jako dílky puzzle a kostice z podprsenek nás bodaly do obočí, on se mezi nás ještě vešel. Dřevěnou nohou, jako čelním ráhnem si razil cestu od jednoho k druhému, prodal jízdenky, štípal „týdenky“, kontroloval naše žákovské legitimace.
Jeho konání bylo barbarské. Jsem přesvědčen, že tímto způsobem zmařil leccos, co se právě rodilo mezi mužem a ženou, nebo mužem a mužem, kteří jinak neměli jiný prostor, kde si říct, jsi mi milý, tvá tělesnost mi je blízká, jsem tu a až jednou vystoupíme a já se osmělím, najdeme společnou cestu k lepšímu a krásnějšímu zítřku. Tak nějak jsem, přesně to už nevím, uvažoval i já. V ovzduší nebylo tolik zplodin, mléko bez problému zkyslo v hrnci, voda byla za hubičku a noviny stály padesátník. A když jsme měli štěstí, řidič autobusu pan Linka z Bílého Kostela musel ve Svárově zastavit, vzít konev, nabrat vodu ze studánky ve stráni a ochladit motor.
Cestou busem jsem se tenkrát dozvěděl spoustu nových důležitých věcí. To, jak se dospělí mezi sebou bavili, bylo zdrojem báječných informací. Od epizod s milenkami k lásce mezi manželi, o frekvenci domácích prací, jejich kvalitě, mnoho podstatného ve věcech jídla, vyžehlených košil, vypraných ponožek. Došlo i na drby o politicích, o nemocech, kdy a jak žádat o interupci.
Jo, přátelé machnínští i přespolní, ty doby frustrovaného cestování v hromadných prostředcích pominuly a přišly jiné. Čekají na své kronikáře, na posluchače u bazénů, v autech cizích značek, při opékání masa, ryb a sýrů na grilu v hloubi machnínských zahrad a chatové kolonie. Byly jsme v mnohém chudší, ale byly nám dány jiné zábavy a rošťárny. Ať vám sluníčko hřeje a machnínští ať se nemusí mačkat cestou kamkoli…

Žádné komentáře: