sobota 23. srpna 2014

Strach z motorek

Kolem nás peláší dolů motorka za motorkou. Ten kopeček kolem hospody U koláče v Jablonném směrem na Mimoň, přitahuje motorkáře mírou nevídanou. Div se kluci nestaví na stupačky svých divukrásných mašin a nepřou se rovnou s Pánembohem.
Jde o to, jak motorku a sebe vyvést rychle ven z města, městečka a plout po silnicích jako ryba, kde se dá na plný plyn plout oblohou osudu vstříc. Jsou jako andělé, kapitáni lodí, velitelé Rudé armády, První jízdní maršála Buďonného. Jsou jako ti rytíři středověkých bitev na koních i pěších pluhů, jako panduři. Každý sám jako Sandokan, jak černý korzár, perla Karibiku, Duch Llana Estacada, Cid, Zoro, nebo Jánošík.
Závidím. Žádné starosti se stářím. Toho se tihle hrdinové nedožívají. Jeden každý jako by byl kočka o sedmi životech, žížala, co se dá rozdělit. Ještě jsem neviděl savce, co umí létat, plavat, lpět na stromě, co mu srazí vaz… Však i jejich oblek je skafandrem hlubinných inženýrů, co se noří do Mariánského příkopu, aby si přivoněli k mořským sasankám a pošimrali mořského ježka.
Když motorkáři přidají plyn bojím se, že mi praskne guma v trenkách a bubínek v uchu. Mám oprávněné obavy, že stačí jen malý proužek na asfaltu, hnědá tečka od oleje, myška, co se rozhodla, že už neuteče a bum! Černá vlajka vlaje nad útesem, troubí hasiči, poslali i vrtulník, ulice vypadá jak o půlnoci. Rudá je barva asfaltu.
Zastavil se nejen ďáblův stroj, ale i život pána motorky. Kde jsi byla svatá Zdislavo? Odešel, jak rychle přijel, nečekal na vrtulník. V přilbě a kožené vestě vjel náklaďáku přímo do útrob. Jako Jonáše jej polkla velryba, ale už nevrátila nic. Leží tu jen jeho motorka, kterou havrani zapomněli s sebou vzít do útrob rychlého auta, které má svá lepší léta už dávno pryč. Nejel by s nimi dobrovolně pán motorky za mnoho set tisíc, v autě, co jede jak šnek a osazenstvo zná jen jednu barvu – černou, pohřební, ani trochu svatební.
Nepomohla mu sousedovic svatá Zdislava. Vybral tu zatáčku rychlostí, které nestačil, přilba mu praskla jako lusk, motorka se naučila létat kolmo, nahoru, žel bez letových zkoušek rychle, snadno, ale ne bezpečně. Za zvuku andělských píšťal, si naposled motorkář zatroubil a nešťastně lehl pod zadní kolo a střed motorky.. . Potom, co ustal ryk koní pohřebního vozu, andělé přepřáhli a dali jeho cestě nový směr. Tělo motorkáře, či lépe duše, která tělo opustila, se vznesla do stratosférických výšek, odkud pak odplula ještě výš.

 Tam někde končí sny řidičů silných motorek, pánů silnic, co byli silní jako nikdo jiný. Tam mezi Jablonným a Mimoní, kousek od hospody U koláče nechali motorku jiným motorkářům a navždy se s tou svou rozloučili slovy: „Odlétám a nechci žádný pomník, jsem jenom jeden z vás. Nechci už nikdy být silný, silnější než strach. Chci zůstat a tlačit kočárek.“  

Žádné komentáře: