sobota 6. září 2014

Jít do kina, nebylo jenom tak

Jít do kina byl i za mého mládí značný výdaj. A to se psala už druhá polovina 20. století. Dvě koruny to bohatě pokryly. Ale i ty dvě kačky někomu doma scházely. Zrovna tolik stála krabička cigaret a ty děda k babiččině nevoli vykouřil tři. A bez filtru. Ten přišel o dvacet let později.
U nás na vesnici se hrávalo v sobotu a to hned dvě představení. Dětské odpoledne a od sedmi osmi hodin pro dospělé. Nás, dětí povinných základní školní docházkou od první do páté třídy, bylo okolo sto padesáti. My všichni, jen co jsme trochu mohli, tlačili jsme se v předsálí tanečního sálu jediné machnínské hospody a k lístku kupovali buď zelenou, nebo červenou skvělou limonádu už natočenou do sklenic za 20 haléřů.
Ostatní náklady do dvou korun, byly buď na mejdlíčko nebo tyčku k lízání – lízátko. Zmrzlina byla k dostání nejblíž v Liberci. Ovšem ty tácy s limonádou ve sklenicích za 20 haléřů a jejich chuť, tu jsem nedávno porovnával s těmi nej limonádami na rautu při Dnu nezávislosti USA v Praze. Mluvím pravdu. Kam se hrabou i ty s tím zázvorem na limonády machnínské, čepované, rozlévané za pár šprdlíků....
I stalo se, že jsem přemluvil tátu, aby šel se mnou jednou na odpolední představení. Šel a zalitoval... Ne že by se mačkal mezi omladinou, které je dnes už kolem sedmdesáti, a která tehdy, v sobotu v poobědí se asi věnovala lenošení doma. Bylo nás tak dvacet platících a film od neznámého Tadžikfilmu se jmenoval Deset kroků od pevnosti. Mě bylo asi deset a spoléhal jsem na to, že velký bratr nedovolí... Dovolil, už titulky byly revolučně vpředu a byly dlouhé, nečitelné, táta si z toho nic nedělal a ještě se smál, že nejen pevnost je celá v písku, ale i titulky nejsou ke čtení, i ty zakrýval písek dalekého Tádžikistánu.
Z kina jsme odcházeli jediní. Poslední. Žádný Pád Berlína, žádný rovnocenný boj, jen dolů a nahoru na pahorek s pevností a ztráty na životech. Chtělo se mi brečet, pak čůrat, někam se schovat. No a nakonec se to stalo filmem přímo kultovním, na který si z mládí pamatuji. Táta už se mnou do kina do smrti nešel, ale film „Deset kroků od pevnosti“ došel pojmenování pro mnohé další životní absurdní hlouposti.
Ještě, že se táta nedožil restaurace kapitalismu v Česku, to už by asi ve zdraví nepřežil... Užil si svoje v padesátých letech, jemu nemohl nikdo nic vyčítat. Především mladí lékaři, řidiči mezinárodní dopravy, by dali nevím co za to, dostat přihlášku kandidáta KSČ. Nestačili byste se divit, jací lidé měli namířeno do téhle strany.

 A tak raději vzpomínám na brigády jako byl chmel, brambory a sázení stromků, kam jsme jeli neradi, ale vraceli se většinou šťastní. Ztráta odpovědnosti za kolektiv a ztráta vlivu kolektivu při rozhodování jednotlivců, i chození společně do divadla, řešení problémů kam společně jít. Jít do kina, společně do parku na brigádu i to patří k nám lidem, jako jít do hospody, na fotbal, nebo ráno do školy.

Žádné komentáře: