sobota 27. září 2014

Už vím, co je to nevraživost a koho u voleb vykroužkovat

Taky se vám to stává? Zabít a jít se udat, za pravdu třeba umřít, ale nenechat to tak. Šel jsem se dát vyfotit, abych mohl následně vstoupit do tramvaje, přiložit na čtečku ležérně Opuscard a nechat se vozit tramvají sem a tam.
Jo, panečku, to jsem se mejlil! Vchod z boku nové budovy liberecké radnice. Zprvu jsem si myslel, že radnice konečně otevřela záchodky pro veřejnost, třeba jako ve Zvonokosech. Chyba. Byl jsem ve středisku posledního výkřiku vědy a techniky v Liberci, kde vám umožní užívat Opuskard sloužící převážně k jízdám městskou hromadnou dopravou. Šlo to rychle: „Tu máte formuláře, vyplňte je a ostatní – zbytek - příště.“
Pouhopouhých 16 stránek textu. Dotazníky, jako při nástupu třicetiletého trestu na Quantánámu, s koulí na noze u kotníku na Špilberku. Hergot, zbláznili se v tom Liberci už všichni úředníci? Copak chci letět na Jupiter, na Mars? Já chci jet z Rybníčku k výstavišti. Proč a k čemu lustrační osvědčení? Proč tolik nedůvěry a tolik alibismu? Nestačil by jeden podpis, kartička velikosti pohlednice? Vždyť takhle propracovaný alibismus neměli ani rakouští úředníci.
To, co mám vyplnit je jako ze Švejka. Nábor Pepka Vyskoče za ruského špiona. Jak vidno, blbost úřednická nezná mezí. Každý z nich výš a výš si tímto a jemu podobným fermanem zdůvodňuje své opodstatnění v hierarchii, svou židli a výplatu gáže. A proto budu kroužkovat. Už zas pár dní.
Ač tahle šikana je v záhlaví označena vydavatelem, což je Liberecký kraj, i jeho vedení má svou politickou odnož kandidující na posty liberecké radnice. Je důležité hlídat své zastupitele a hledat za ně alternativu, pokud dopustí taková zvěrstva. 16 stránkový materiál pro vydání kartičky velikosti špendlíkové hlavičky.
Jednou se s tím začít musí. Boj byrokracií, hloupostí, nevraživostí a metodami podezírání jednou musí skončit. Je k tomu čas právě při komunálních volbách. Vyberme lidi, co známe, co jsou zárukou, že nekradou, co jsou jistotou, že když jim z kraje přijdou hlouposti, že se neopupínkují, nezkolabují strachem a vrátí kraji jejich fantasmagorie. Byť by šlo jen o dotazník, jak nastupovat do tramvaje.
Asi to nebude lehké. Všude máme tupce, ale i lidi chytré s vlastní hlavou. Mohlo by se to po volbách změnit, jen doufejme, že ne k horší alternativě. Ne řekněme hercům, filosofům, ředitelům a sportovcům. Vybírejte takové, jejichž práci pro město známe i ty, co znají nás. Nezapomeňte, jak pražští umělci zmršili světové lyžování v Liberci. Zvolme si zástupce, kteří nejsou jen mediálně známí, ale především jsou patrioty.

 Umět jen lyžovat není doporučení, o které bychom měli stát. Proto mocně kroužkujme a odpovědně vybírejme, pokud nechceme vyplňovat dotazníky o 16, ale o 50, 60, 100 stránkách plných hloupostí, kterým se nebudeme smát, ale kterými se jednou budeme muset řídit… Tady už nejde o hloupost úředníka, ale o záměr udělat z lidí tupce, co nadávají, ale poslouchají, chodí a chovají se jako ovce….

Žádné komentáře: