neděle 12. října 2014

Na obloze jsou vidět draci

Pouštět draka znamenalo jít s drakem do ,,břízek“, tam někam mezi Machnín a Bedřichovku, kde dnes stojí chatová kolonie. Ještě před padesáti lety to bylo území nikoho, kudy Němci chtěli vést dálnici Berlín – Liberec – Praha. Zaměření a betonové patky už byly provedeny, leč II. světová válka dopadla jinak a s velkolepým projektem byl ámen.
Naproti tomu záměr v říjnu pouštět draka v prostoru, kde měla být dálnice byl naprosto v souladu přáním všech mocností tohoto světa. Další prostor, kde to v Machníně foukalo a létalo bylo „za Mrázkova“ a dál k historické lípě, kde husité dostali v roce 1428 na frak. Dnes si pustit draka, chceme-li se vyhnout chatařům, je nutno jít až na konec obce a tam se pustit do boje s větrem a s vlastní nešikovností. Je to pořád vzrušující, adrenalinová záležitost, což mohu dokumentovat i tím, že můj vnuk, jen chvilku váhal, než dal přednost drakovi před mobilem.
Co pamatuji, tak drak byla domácí práce a svědectví o tom, co všechno tatínek dovedl. Můj táta byl spíš přes elektroniku, tudíž můj drak byl jednodušší. Ti vymakaní měli draka jako lešení, druzí jako otevřenou krabici. Za Mrázkova to opravdu létalo. Po provaze se vzhůru ke koši posílala pošta - listy papíru. Později, to už mám z doslechu, byl nad obcí koridor pro letadla, co opouštěla prostor republiky. Blbost, že ano, tak vysoko žádný drak nedoletí. A taky se trhaly provazy. Málokdy se tak dostal domů drak ke generální opravě.
Nejlépe létaly kosodelníky pomalované vodovkami, kterým jsme předávali energii vlastních rukou a dětských srdíček… Už ani nevím, na co jsme mysleli, když drak stoupal, když doslova plaval ve vlnách větrů a mířil kolmo k nebi. Asi jsme se viděli v kokpitu nadzvukového letadla, rakety opouštějící Zemi, na cestě mlhami dalekých, ještě neobjevených světů. Nakonec i oželela ztráta, když drak ulétl, mizel v nedohlednu na cestě k mimozemšťanům…
Dospělí nám nic nerozmlouvali. Proč taky? Jejich draci už dávno odlétli a čekají tam v dálavách na ty naše. Zrovna tak naše děti budou volat a mávat těm, co odlétají jejich generacím a tak to jistě bude do konce světa.
Drak je drak a nebude to nikdy jinak. Sen, kterým se dítě učí létat. Vy, nebo on v roli pilota a kolem déšť, vichr, námraza – jinovatka, kusy ledu na křídlech, zmrzlé motory. Každý z těch uprchlých draků, co uletěly, má své nové poslání. Plní naše touhy, nevyslovená přání, prosby… Ať letí, kam musí, brzy je budou následovat další….

 Je čas višní, borůvek, švestek. Je čas brambor, pálení bramborových natí, pouštění draků, podzimních větrů, deště a studených plískanic. A tak vás prosím, pokud to půjde, běžte s dětmi pouštět draka. Není to vůbec ztracený čas, právě naopak. Je to čas poznání dětí, sebe sama - nás, co jsme dospělí….

Žádné komentáře: