sobota 22. listopadu 2014

Píši Vám, Vy papíroví draci,

bez bázně a hany v bouři, ve veslici silným proudem vody hnáni. Bylo a jest smutným úkolem hodit do vody pugét z krásných květin za mrtvé. Drazí pozůstalí, voda dala, voda vzala, buď jim měkkým ložem, suť, písek, kameny a věčně zelené chaluhy…
Zvolili si a teď je s nimi amen. Nasedli na loď, co měla díry, plachty zpuchřelé a vesla ze smrkové kůry. Nesourodá směska kapitána Flinta. Co ústa, to zkažený chrup, hlava bez vlasů, chlapi bez vousů. Co vlastně hledali na lodi která měla tolik děr, že i krysy z ní houfně prchali? Řetěz královský ze zlata a hrnce plné perel, drahocenné papíry a pro každého pár polstrovaných křesel a titul, který ozdobit měl jejich prosté domovy. Co sloužících, a ohnutých hřbetů poddaných měli mít, kdyby se vrátili. A ono ne. Že snad i proto, že každý z nich jinou řečí píseň pěl. Ba, že to byl jejich osud.
Plout je nikdo nenutil. To oni sebrali druhým vesla a pustili se po moři. Dopluli dřív, než vypluli. Takový byl osud těch pseudonámořníků, kdy zlá mohutná krakatice si je dala k obědu. Nejdřív jen tak s nimi špásovala, pak chtěla víc. Princezny, a když došly, tak je obluda sežrala všechny bez přílohy a bez omáčky. Smutná pohádka, osud tak trochu hrdinů, ale i těch, co měli bujarý život před sebou s konšelskými poctami a primátorskými zlatými řetězy.
Stojíme nyní, drazí občané, na opuštěném molu. Ti o fous lepší než my skončili na dně přilehlé zátoky a my tu, opuštěni a zrazeni, čelíme studenému větru. Na nohou hrubé ponožky, úplně dole fešné dřeváčky. Co říct na zkázu, na rozvrat snů o moci? Byl to mamon co jim zaslepil oči, námořnické hodnosti, krásné, teplé počasí, Hawai, děvčata s krátkými sukněmi?
Ne, nechci to vědět z druhé ruky. Jednou, až se otevřou archivy, dozvíme se všichni, kdo a kde měl bohatého lodivoda. Co zbývá opuštěným trosečníkům než hůl, slepecké brýle a mošna? Koblížek, skrojek chleba a sůl. Zkráceno pro dotazník: žebrácká hůl.
Píši Vám, moji drazí draci z papíru. Veškerá podobenství s tvrdou realitou jen matou. Neplačte, vy skoro námořníci! Rozhodněte se svobodně, zda půjdete znovu k lodím a najmete si nové rybáře, co za Vás budou veslovat a mávat z kajut praporky a hesly. Svezte se s námi. Tím nikdo nic nezkazí, ale Vy asi ano. Při špatném počasí bude opět loď až po uši plná amatérských námořníků bez praxe, bez rybářů. A tam je psík zakopaný. Loď není holubník, natož dům na náměstí s věžičkami. A proto jsem si vzal do hlavy, že dvakrát si nesáhnu na rozpálená kamna a do mraveniště si nesednu.
Z toho plyne ponaučení, milí sousedi, hledat chybu i v nás, v naší posteli, blechu ve vlastní košili. Komu jsme dali hlas, komu jsme tiskli ruku a kdo nám tvrdil, že oni vládnou vesly, oni nezklamou?

Píši Vám, ať Vám vítr fouká do kávy, rum chladne v ledničkách a Vy se už konečně chopte vesla. Jen už proboha kormidlujte, neboť na lodi už má kdekdo kurděje... 

Žádné komentáře: