sobota 8. listopadu 2014

Pro slovíčko


Pokud ano, proč je tomu jinak? Mnoho povyku pro nic. Jde o pírko, pro které hospodyňka ráda skočí – a sukénku si zničí? Je proč? Jen slovíčko a skočit? Je koruna podložena zlatem, což bylo důležité pro naše rodiče.
Pro slovíčko. Když poslouchám řeč mladé generace nedivím se, že si rozumíme jen těžko. Mluví česky? Obávám se, že s námi ještě ano, mezi sebou už dávno ne. Kdeže loňské sněhy jsou! Kde zůstalo slovo, co z chlapce dělá muže? Kde jsou slova Hálkova, Erbenova, kde písně lidové, kde je ten hrozen vína, gazely ztepilé a stehna alabastrová z Písně písní Bible kralické… Mluví jak hovada boží - úsudek Jana Husa je dalek chození pro slovíčko, a zároveň je tak blizoučko pravdy o jazyku a ústech, ze kterých vychází.
Politici a výrazové schopnosti. Jsem neskonale rád, že prezident republiky ze stolce toho nejvyššího upozornil na zhrublé praktiky ,,dvora“, vulgarismy používané dnes už tolika lidmi, že je nutné něco s tím dělat. Snad váha jeho úřadu ,,donutí“ vidět různé představitele politického hnutí a stran dál než špičku svého nosu, přestat kázat vodu a pít víno. K tomu si dát už jen čerstvě slané brambůrky a oříšky…
Pro slovíčko. Byť zaznělo jak bomba a trefilo se do černého je trefou tref a má ohlas. Nepoužíváním těchto slov dosáhneme snad jedině toho, že někdo křičí, chyťte zloděje a ukazuje ke Hradu. Ten zůstane u svých sprostých výrazů a nezmění se. Mladí se nám smějí a je na nich, co bude v knížkách, co čtou a píší jejich vrstevníci. Už dnes je moderní literatura plná výrazů, kdy ,,pro slovíčko“ je pozdě, cokoli řešit.

A tak jen doufejme, že jsme správně pochopili slova použitá a poslaná k uším těch, kteří tak běžně mluví. Kdo jiný, než ten nejvyšší má právo oslovit co nejvíc lidí a říct, tohle ne, to není kulturní, takhle zní překlad z angličtiny, tohle je můj hlas a tohle se mi nelíbí. Mnoho slov pro nic a za nic. Už si konečně musíme zvyknout, že náš prezident není obraz ve zlatém rámu, ale že rám je z fošen samý suk a není na zdi hospody proto, aby na něj sedal prach. Nevím, proč si zrovna tohle přejí lidé, co se chlubí tím, že myslí na svou zemi. Hodně zdraví všem, co přemýšlejí a podle toho se také chovají… S těmi já rád - na slovíčko… 

Žádné komentáře: