sobota 20. prosince 2014

Kniha po Vánocích – malé zamyšlení

Nedovedu si představit, že by pod stromečkem nebyla knížka. Vánoce bez knížky, to je jako -, jako mít brýle a bez obrouček, nebo mít dům bez oken a dveří, bazén bez vody.
Dnes už je svět o kousínek dál a knížky už tolik nefrčí. Jó, když za Rakouska Kramelius a F. L. Věk šli po Příkopech starou Prahou, pak jistě nic jiného v hlavě neměli, než jak obecenstvo českou knížku povzbudit. Pánům nezbylo než poslat do vsi drába a nakukovat lidem za komín. A tam, vedle malých kun, za trámem zšedlém volskou krví, krčil se malý formátem Špalíček, text z nám blízké Žitavy. To bylo slávy, když pašerák hned vedle cukerínu zpod pláště z batohu vytáhl pár Špalíčků a potěšil tak srdce všech, co si knihy ze Žitavy objednali.
To ještě nebyla knižní distribuce byznys nad byznys. To byla jen krve kapička, co se měla později stát řečištěm krvetvorby tepen a žil, co si prošli martýriem psaní knih. Neboť i knížky patří snad již odjakživa k lidem, co rádi čtou a přemýšlí. Však taky jedna z nejhezčích staveb mého Liberecka je knihovna. Ze skla, betonu a dřeva, plná knih a lidí ze zlata, co knihám rozumí a dělají co umí, aby i lidé dneška na knížky nezapomínali. A kupodivu se jim daří. Snad je to i tím, že je součástí synagogy, modlitebny lidí knihy nejstarší i nejčtenější – Bible. V tom marastu, kdy lidé přestali věřit na pohádky, mi připadá, že se vracejí a opět čtou. Jakoby něco hledali. Krásu přírody, hor, starých hradů, čistých vod, něco, co zbylo v opuštěných továrních halách po lidech, co tu žili před námi. Snad hledají i svou budoucnost. Ne tu, co jsme nacházeli my v knížkách J. Verna a jeho fantasmagoriích, ale v kategoriích jiných, co člověk člověku dluží, aby dosáhl štěstí, vyrovnanosti a pohody.
Je možné, že kniha opět zvedá hlavu a znovu osloví děti pod stromečkem, jejich rodiče, studenty, dospělé… Všude pak světlem za okny zpod rozzářeného stromečku někoho uchvátí. Děcka leporelem o šnecích domečku, dospělé víc, než kuchařkou Ládi Hrušky. Abychom jsme se do budoucna nemuseli divit, cože to lidi čtou a na čem ujíždí generace příští.


 Protože je pořád co pěkného číst, vraťme se jako před lety ve škole v tělocvičně na značky a čtěme, popřípadě i pišme. Vzpomínky, příběhy, nápady, co dozajista nejsou věci plytké. Pište víc, než co koupit na neděli, na svátky. Ať knížka ve vaší ruce, tak jako rýč na zahrádce, nám změní a zkrášlí život. Všem, co jsme tu jenom krátce ať ozdobí stůl vázou s květinou, ubrusem s krásným vzorem, chutí jídla, vůní čistoty, shledání matky s dítětem, s krásnou knížkou...

Žádné komentáře: