sobota 20. prosince 2014

Vzpomínky, kratochvíle a předsevzetí do nového roku

Kdy vzpomínám? Tehdy, mám-li na kahánku a potřebuji povzbudit. Jiný se oblékne do tepláků a jde si zaběhat, další si sedne k něčemu, co ho baví a začne se tím probírat. Musí být s čím srovnávat. Deset deka tehdy, deset deka nyní. Cesta tam, jak dlouho trvá a kolik obnáší cesta zpátky. Vděčné téma – děti, rodiče, dva roky vojny, děvčata a úspěchy v práci. Jiné snažení a nemoci. To by byl dotazník našeho vzpomínání. Vypadla nám z něho škola, přátelé a příbuzní. Pokud si odpovíte, pak srovnání už bude snadné a normální.
Jednoduchý ale není další postup. Problémem je zůstat objektivní a nezaujatý. S tím jsou už potíže. ,,Nezávislá“ nás co chvíli masírují a přesvědčují v duchu toho, kdo je štědře platí. Podfukáři jsou všude a za peníze hory přenášejí. Mají ale smůlu. Všechno už tady jednou bylo a kdo zná alespoň trochu dějiny, neměl by uvěřit tak snadno a být oselm v lidské kůži. To už tady bylo mnohokrát a nejsme v tom jediní.
Stále dokola opakovaná lež se stává pravdou. V tom byli ti před naší dobou mistři. Lež často slaví úspěch. Demonstrace na podporu problematické Ukrajiny, proti prezidentovi, na podporu banditů z pásma Gazy... A tak, než mladý člověk sáhne po transparentu, nebo po rudém listu papíru, kterou mu ,,někdo“ připravil, měl by se poradit alespoň se svými mozkovými buňkami nebo s rodiči, zda do toho má vůbec jít. I když i v hlavním závodu Textilany platili v sedmdesátých letech rovněž za nošení transparentů na 1. máje.
Pestrý je svět. Přesto jsou mezi námi lidé, co zrušili televizi, nečtou noviny, a i přitom vychovávají děti, myjí se a ráno snídají. Asi byste je od ostatních lidí nepoznali. Údajně je jich čím dál víc. Víc, než by chtěl pan Babiš, politik, vyrábějící své masopotraviny, ochoten připustit.
Svět byl plný hádek i v minulosti. Lidé se pro hlouposti div neprali, jen aby dostali možnost koupit si, co chtěli. Nevážili si Železné opony, která jim sice bránila vystrčit hlavu na západ, ale zároveň nás chránila před třetí světovou válkou.
Stáli před radnicí a zvolili si odpůrce bývalého režimu. Dnes stojí na pracovních úřadech dlouhé fronty s žádostí o práci a finanční podporu. Ovšem ta nej- hrozba není v sociálním zabezpečení, ale z hrozby systému, mezinárodního terorizmu a přípravy na reálnou třetí světovou válku.
To jsou ony kratochvíle, kdy kdosi bez nás plánuje náš příští osud, který ohrožuje společnost většiny člověčenstva. K tomu věčné a stálé úplatkářství, bohatství jedněch na úkor zvyšování chudoby druhých. Začněme psát spravedlivější dějiny naší společnosti. O důvod víc, proč se vyvarovat chyb, které dělali ti před námi...



Žádné komentáře: