neděle 22. února 2015

Na prskoletu

Některá slova už asi mladým nic neříkají. Motorka s obsahem 0,5 litru. Něco, co jezdí na benzín, je slyšet a nejsou na to potřeba v patnácti papíry… Tím bylo, myslím, řečeno všechno.
Doba ještě neotěhotněla vším tím novým a tak dostupný moto-stroj byl často zplozen už dřív před, nebo za války. Doma za pomoci otce, později už továrnou, co deset po válce začala myslet i na patnáctileté chlapce, co si léčí akné a potřebují cosi hlučného, co jezdí stále hodně hlučně z kopce do kopce,…. Snad každý jsme si tím prošli.
Vemte to tak. Počítače a mobily nebyly, konkurovali akorát hasiči, fotbalisti, pokaždé děvčata. Co dělat s načatými večery? Výběr se zúžil na tu slabou motorku. Mohli se svézt i dva i když…. Má bývalá paní si o výfuk spálila nepěkně nohu, když se s přítelem jeli v noci vykoupat na koupaliště v ,,Kryštofáku“.
Jinak se havárky na ,,prskoletu“ daly přežít. Způsobovaly jen odřeniny a nekomplikované zlomeniny. Zapomněl bych, jeden smrťák přeci jen byl i u nás v obci, později vlastně přibyly i další…. A přitom naše rychlost, nic moc. Byli jsme z dálky viděni, více slyšeni, ale náklaďáky byly silnější.
Jezdilo to nic moc, ale kam se hrabalo šlapací kolo! Mopedy ovládly svět mladých, svět počátku šedesátých let dvacátého století. Nebylo obce, aby někdo z ,,národní fronty“, většinou Svazarm nebo tělovýchova neorganizovaly krátkodobé kurzy ku získání kartičky opravňující k řízení ,,padesátky“. A tak se ozýval už z dálky ještě za zatáčkou hlas vaší slabé, ale hlučné motorky.
Co tomu říkali naši vesničtí tatíci už nevím, ale byl nás plný i jinak tichý bedřichovský les, polní i lesní cesty kolem Chrastavy, okolní strže, cestičky kolem Nisy pod hradem Hamrštejnem, kolem uhelné elektrárny v Andělské hoře ,,pod horami popílku“ , ve stržích mezi Chotyní a Hrádkem nad Nisou. Tam vyrostl i Petr Čemus, později vzor nás všech jezdících na slabém motocyklu.

 Motorkářská terénní „šestidenní“. To bylo jako pro ženský krasobruslení. Tam byly i naše stroje, naše sny. Ach jo. Zas někdo napíše, že jsme starci… Vzpomínání. Však oni jednou i ti naši dnešní mladí vzpomenou a hodí na „papír“ jaký to bylo báječný surfování na jejich internetu, mobilem, tabletem a že nemuseli z domova vytáhnout ani paty... Omlouvám se všem mladým, co mají i jiné aktivity, ale přijde nám to divné. MY byli pořád venku, dva roky na vojně, zadky si vozili maximálně na motorce, protože auta neměli ani naši tátové. Co z mladých vyroste?Co jejich fyzička? Budou schopní čelit případné výzvě, postavit se zlu? Aby to nedopadlo jako na Ukrajině. Fyzicky slabí nevítězí...

Žádné komentáře: