sobota 28. února 2015

Tak už to začalo, Uherský Brod únor 2015

Hodinu a půl trvalo zásahové jednotce těžkooděnců policie z Brna než dorazila na místo činu. Připadalo mi to, jako z husitských válek, když se těžkooděnci topili v bahně a vítězní husité jásali nad výhrou. Tady nešlo o výhru, ale ti před šestisty lety dopadli stejně, jako ti dnešní, dobře cvičení a dobře placení. Přišli doslova s křížkem po funuse.
Všichni byli mrtví a pan ministr čekal na své hochy. On, odpočatý, doletěl vrtulníkem, oni se dokodrcali po hodině a půl auty, asi šlapacími. Koho potrestat, koho odvolat, degradovat, nechat topit na služebně uhlím, odebrat mundurný?
Stejně arogantní byl krajský velitel, který na dotaz redaktora, proč nebyl průběžně informován starosta napadané obce, odpověděl, že jim starosta nevelí… Jak může takový policejní úředník, tak jednoduchý vůbec sloužit v uniformě? V civilizovaném prostředí by nemohl být ani na vrátnici a pokud ano, tak jen ze soucitu, aby nestál frontu na pracáku.
Nebo ti dva hoši z místní služby, co do lokálu vrazili s pistolemi v neprůstřelných vestách. Jakmile viděli, že po nich „důchodce“ pálí, spočítali si, že jim bude lépe v závětří za dveřmi na chodbě. Budiž, nejsou prý na zásah cvičení. Fuj! To jako doktor nebude léčit v místní ordinaci a pošle pacienta na umření do střediska – tam jsou odborníci. To jsou policajti? Prdlajs, místní strážníci! Zametat bobky by jim slušelo a nechodit lidem na oči. To ten kluk, co hodil na vraha židli, ten byl statečný. Policajty, co čekali za dveřmi v plné polní a se zbraněmi, ať příště pošlou na břeh rybníka hlídat kachny za poloviční plat a s cedulkou: Na víc nestačím, nejsem cvičený, školený.

 Neproškolený? Máme kousek od nás občanskou válku, islamisty, co se vrací z Asie do Evropy a díky Schengenu to k nám mají půl hodiny vlakem. Mohou přijet. Jak vidno, jsme na ně báječně připraveni. Politici se nenávidí navzájem do morku kostí, potichu vyzbrojujeme Ukrajinu (opět na špatné straně barikády), přidáváme peníze soudcům, kteří to nejvíc potřebují a vracíme půdu „černoprdelníkům“, co s ní budou jen a jen spekulovat. Starouškové jsou v ,,péči“ azylových domů podle vzoru nejez, nepij, lež a plať 15.000 měsíčně. Nějak to zní podobně tomu, co říkal prezident Havel ve svém novoročním projevu: „Naše země nevzkvétá...“ Ale to bylo před mnoha, mnoha lety… Všichni kolem mne fotí, tak jsem si jednou zafotil s nimi. Byla to jen momentka.

Žádné komentáře: