úterý 14. dubna 2015

Voní celý svět




Co neunesu je, když někdo zapírá, že nemá čich. Že neví, co se může stát, že nemá ani potuchy. Povím vám, že vůně, to je klíč a není jej čím nahradit. Brání se potem, čpí, stačí závan pižma a člověk si vzpomene odkud vzešel. Vůně je jako známka na dopis, bříška na prstech, pohyb těla. Prozradí vše. Křeslo pravdomluvnosti, jako když se ptala máma - nešlo zalhat. Vůně miminka, mléka, jinak voní, když se vaří brambory, jinak voněla za mého mládí řeka Nisa, františek a purpura ve svátky vánoční. Mimořádně silně voní pryskyřice a les. Jinak smrkový, jinak borový. Voní hovězí polévka, smažené houby, svíčková, vuřty na rožni.
Vůně to byla úvodní píseň, když jsem pradávných v dobách (kolem roku 1960) přišel do města Hrádku rozloženém po obou stranách lužické Nisy.  Město páchlo, ale mně vonělo sušenou stromovou kůrou zpracovanou při výrobě činidla v místním chemickém provozu. Už jenom tekoucí řeka smrděla, jak moje máti říkala, jako sto čertů. Romadůr a olomoucké syrečky také nejsou vůní pro slečinky. Naopak v Liberci voněla celá Ruprechtická ulice u továrny ,,Lipo“, co vyráběla cukrovinky. Pod nádražím, taky v Liberci, pražila děvčata kávu a pokud přepražila a proces pokročil, pak zápach ničemu nepodobný a nebývalé intenzity se šířil městem a zdálo se, že nás zahubí. Co to však bylo proti barevnám libereckým, frýdlantským a tanvaldským. Ty když otevřely sudy s močovinou, tak zaplakalo leckteré oko z blízkého i dalekého okolí.
Vůně vás prozradí i vy si vzpomenete. Klidně zavřete oči a nechte se vést. Vůně je jako horský vůdce, průvodce sklepením. Vůně vás vrátí do dětských let, kdy bylo všechno jednodušší. Nebylo třeba spousty věcí a pomůcek, svět kráčel tam, kam měl. Máma, táta, sestra i bratr, každý někoho měl. Víte, jak voněl pravý, dětský déšť? To byla krupicová kaše mého mládí, déšť, co šveholil a studil za krkem, jako hodinky, co jsme neměli a olej z olejniček do soukolí stařičkých kol. Voněla i tráva, kostky chodníků, asfalt na vozovce, když nám zapršelo. Táta se rozčiloval – když pršelo dospělým, svět se nezměnil. Voněl náš věk, naše tělo, polibky i láska. I ta voněla po všech čertech.
Když zavřu oči a zastavím se, opět ji cítím. Jsou tu všichni, není třeba dušičkových svíček, jsou tu. Voní po všem, co milujete, po vůních dálek, po koze ve chlívku, po moři plném soli, po slzách kdysi vyplakaných. Po suché trávě, po senu, po mechu v lese, po všem, co tam volně roste, po houbách, po potoce, co si jen tak po kamenech skáče…. Běžte, už běžte. Je toho moc, je čas si odestlat a na chvilku se uložit ke spánku po obědě. Usnout a spát. Nechat si zdát o vůních, kterých je plný svět. Svět barev, svět lidí, svět vůní. Každá je jiná, tak voní i člověk. Tak voníme všichni. Celý svět je plný vůně našeho lidského bytí…

Žádné komentáře: