středa 6. května 2015

Bylo nebylo, ve městě, na vesnici




            Milé děti, kterým se nechce spát, doufám, že usnesete dřív, než dovyprávím pohádku o zlé koze a zlobivých kůzlátkách, která dostala, co jim patří.        
Pod Ještědem, v jedné malé metropoli, žila nežila perská koza, bílá, jako čisté sněhobílé prádlo. A že to byla koza povětrná, měla těch kůzlat plnou nůši s kozly Enderákem, Polákem, romským kozlíkem podtatranským, Nikolo-loupežnickým Rusínem. Tady se trochu zarazím. Jde o roli, vypravěče, kterou v tomto příběhu mám. Buď mám děti uspat, nebo je nechat, aby se k příběhu připojily. Rozhodl jsem se vyprávět příběh po svém. Někdo se může při tom šťourat v nose, někdo třeba i usne…            
Takže, jak jsem řekl, měla ta kozí máma potíže, sehnat pro své potomky výživné. Ten, co dělal v severní zóně, jel do Japonska naučit se od zaměstnavatelů jejich písně, Rom odjel dělat policistu do Velké Británie, Polák modlit se do Vatikánu, Syřan bojovat za islám. Tak se to seběhlo, že koza se večer sebrala a šla do radničního sklípku a tam setrvala u piva až do rozbřesku a opakovala to den, co den.
            Mezitím kůzlata dospěla do věku, že by sama na farmě mohla obstarávat mléko na výrobu sýrů. A tak se i ona rozhlížela v nočním městě i v okolí Liberce, kde by co, komu a za kolik dala, aby nedopadla jako máma. A protože nemáme kozí prostituci zvlášť podchycenou, řekněme si to bez obav - zklamal jsem. Nejsem Andersen. Stará koza chlastá, kůzlata ve věku, kdy je všechno svrbí se začala ohlížet za kozly a kozlíci se těší, jak si zaskotačí.
            V pátek byl 1. máj, studený máj, co vyhání milence z mokrých laviček do teplejších peřin lepšího hostince. A co si myslíte, že policie z Pastýřské provedla? Bušila na dveře pěstmi, baterkami, obutá do kanad kopala do dveří a klela. Děťátka, kůzlátka byla silně nad věcí. Policie si nechala obrousit jazyk a mocně se ptala, zda je maminka doma: „Neseme jí obálku ve věci hmotné nouze a dávek alimentačních!“ „Budou peníze!“, řvala kůzlata za dveřmi nadšením.
            Krásný je kraj pod kopci hor jizerských. Jizerskohorská setkání jsou barevná, jak okna velkých slavných bazilik - žlutá, okr, rubín, barva krve neviňátek. Za dveřmi zůstala spousta kůzlátek volajících po mamince, před dveřmi stojí mravnostní policie. Kůzlata se pochlapila majíce už malé koule. Z pohledu policie už jen děti zhýralé poběhlice. Dveře jsou dokořán, kůzlata popila mléko s policií, obsílku z Pastýřské převzala, kopýtkem podepsala. Matka, stará koza se nakonec obrátila na redaktora TV Nova a stěžovala si, že nemá dětem, co do korýtka. A tak pohádka skončila, dřív než začala…. Koze ta hromada peněz, co jí na konto v bance přišlo na rozumu nepřidala a tím končí kozí pohádka.
            Poučení, jako v každé pohádce, je v jejím otevřeném konci. Každý si může vybrat, zda zvítězilo dobro, nebo si  počká, přečte si příští pohádku a uvidí se.

Žádné komentáře: