neděle 24. května 2015

Lidé dobří, hoří

Zdá se mi, že jsem na moře vzdálen současnosti. Běh světa letí jako splašený kůň, čas nic nezastaví a pokrok je tu zřejmý. Mám v ruce tu nejzajímavější starou pohlednici z těch nejzajímavějších. Pohled pro fajnšmekry – město budoucnosti.
Přátelé, nemáte ani ponětí, co to nejen se sběrateli udělá, když drží v ruce litografický skvost z papíru, velikosti normální pohlednice. Začněme tím, že mu stoupne adrenalin, potom cukr, zčervenají líce, začnou se mu chvět prsty, zjihne hlas… Mám pokračovat? Raději ne. Stačí, aby se šel každý z vás podívat do krabice po babičce zda takový pohled krabička skrývá. Není tam, odpovídám téměř jistě. Je jich dnes jako šafránu, vzácného koření… I tak se dejte vést a poslouchejte.
My, co je máme, uchováváme je v pouzdrech a pokud musíme, neradi je půjčujeme, máme o ně strach. Oprávněně. Mluví jasnou řečí, srozumitelně i po stu a více letech o snech a přáních dědů a pradědečků, kteří stáli u jejich zrodu i těch, kteří je kupovali a posílali do všech stran.
Na první pohled je pohlednice krásná a stará, jako spousta jiných, ale je tomu jinak. Jak bude město vypadat v budoucnosti. Jak se budou ve městě lidé přepravovat z bodu A do bodu B. Tam, kde dosud bylo prázdné náměstí, je poklidná cesta přes most, kopec nad městem, nábřeží bez lidí, přehrada na Harcovském potoce, tam všude náhle kypí život plný fantazie tak, jak je vidí autor. Město za sto let. Urbanisté, městský architekt, každý z nás, kdo měl tyhle pohlednice v ruce oněměl. Co všechno si ti naši předci přáli, co chtěli mít! Dopravu, kterou by jim v jejich městě, městečku záviděl celý svět.
A teď poslouchejte. Nad tím vším, co město tímto činí pozoruhodným letí též balón, vzducholoď. Letadla ještě autoři kreseb tak moc neznali, takže pokud se tam nějaká objevila, byla to ta krásná letadla Bleriotova, nebo Kašparova. Visutá dráha, auta, hodně aut, tramvaje a tunely. Mít tunely napříč městem, kopcem, všude kam patří – i dnes to je snem všech účastníků hromadné i individuální dopravy. Neschází ani vzducholodě podle ilustrací románů spisovatele Julia Verna, automobilové nehody, válečné lodě na přehradě v Liberci.
A všude lidé, moře lidí v kvaltu - pohybu, plná nádraží. Lokomotivy, ty prastaré a parní. Jste v muzeu a zároveň si plníte i sen být pravnukem. Je to k nevíře, co energie je v téhle pohlednici, v každé z nich na obyčejném papíře. Jak vidno ani tehdy, nebylo našim praotcům šumafuk, jak bude vypadat doprava v našem městě, v jejich městě, jak se bude z bodu A dopravovat do bodu B jejich vnuk.
Suma sumárum, nejsou to velké fantasmagorie, jak by se na první „pohled“ zdálo. Jsou to jen sny a zbožná přání, která nemají nikomu ublížit. Plní vroucí sen přepravovat se jako lidé, mít pohodlí, možná se i zasmát. A proto, přátelé, vzhůru do nepohody! Broďme se ještě chvíli tou naší někdy neutěšenou dopravou a oddejme se snění našich dědů o cestě, která jisto-jistě zůstane jen snem – pohledem budoucnosti, na který nemáme dost peněz.

 Ale řekněte, nebylo by to krásné? Určitě ano. Věřte mi, vím, o čem mluvím. Je to krása sehnat úžasné pohlednice budoucnosti.

Žádné komentáře: