sobota 9. května 2015

Mamince – opět a znova

Táta byl táta. To je víc, než máma přesto, že písmenek nemá táta víc. Prý na frontě umírali za války vojáci a šeptali: „Tati...“ Asi bych to udělal i já.
Má maminka mě měla ráda, ale táta byl o kousek víc. Smála se, když se táta mračil, křičela, když jí cosi šeptal. Bylo mi k pláči a nechtěl jsem jít spát. Táta za mnou přišel, nic neříkal, sedl na mou postel, hladil mě po tvářích a seděl tam, až usnul. Já brečel do polštáře, až jsem usnul taky. Máma mi dala napít, půlku hystepsu a řekla: „Čest práci.“ Ne, tak to nebylo! Četla mi, nechala rozsvíceno, ztišila v kuchyni radio. Pletla mi vedle v pokoji šálu, svetry, rukavice. Tím se hodně ušetřilo.
Do školky jsem nemusel tak, jako děti sousedů. To bylo něco nového. Potom mě vodila za ruku do školy a styděla se, že jsem cestou pravidelně zvracel a chodil jako mátoha. Je fakt, že se se mnou doma učila a nic neponechala náhodě. Sledovala vše, co se kolem mě i táty šustne a byla připravena vždy zakročit. Byla plná ohně, ale i něhy. Takové zvláštní, které jsem moc nerozuměl. Vlastně mě naučila spoustu věcí, které jsem neuměl a byla to ona, kdo mi šeptal mi do ucha, když jsem byl nemocen: „Všechna nemoc ke mně!“ a čekala, aby mě převlíkla až se vypotím.
Nikdy jsem jí neřekl, která z děvčat se mi líbí, sprostou anekdotu, něco, co kluci ve třídě říkali. Ptal jsem se jí jenom, jak se co píše, v tom byla nepřekonatelná. Ač měla jen základní vzdělání, v české gramatice byla sólistkou Národního divadla. Vařit neuměla. Na to tu byly všechny mé babičky, maminky spolužáků a školní kuchařky. Byla trochu jako školní inspektor, či agent 007 s právem zabíjet. Policejní rada Vacátko, proutkař, co objeví studni a ví, kolik vody je v ní.
Ono to vše bylo dáno dobou, režimem a splynutím s ním. To matka neuměla a vím, že se jednou chlubila, jak na ni místní organizace žen napsala hodnocení: „Nezapojuje se do života obce, ale syna vede dobře“. Což i mě připadá infantilní, ale budiž. Místní komunisté zase do hodnocení mého táty psali ještě lepší hodnocení. Dnes jsem na ta jejich tehdejší hodnocení hrdý. Všichni tihle samolibí kádrováci jsou už dávno mrtví.

 Nezávidím jim jejich tehdejší svět. Podezírání, rozvracení všeho kolem sebe, za vším vidět zlo a nenávist. Díky svým rodičům jsem si zachoval možnost srovnávat. Byli ti nejlepší, které jsem měl. Oba dva měli schopnost přemýšlet a vyvarovat se gest, nenávisti a závisti – nemocí, na které není lék. Díky mámo i tobě tati. Oběma moc.

Žádné komentáře: