úterý 21. července 2015

Košilatí

Dnes už jen v tričkách, v něčem, co se nežehlí. Mládí, mládí dědečků a babiček je o módě, co se nosila „před sto lety“. Obléknout si dnes to, co tenkrát, tak to je poprask na laguně, něco, co se nosilo v letech národního probuzení za císaře Josefa a Marie Terezie… A k tomu dřeváky.
Nemusíme až tak do historie. Ostudu děláme i pokud jdeme někam do společnosti dnes večer. Od tkaniček do bot, po účes, drdol podvázaný mašlí. Ani počet niklu, chirurgické oceli ve tvářích a v uších, barevného tetování od prstu na noze po tam, kde je vyholená lebka nestačí v soutěži, kdo je „větší in“.
Když si naše generace pořídila boty z Polska, kotníčkové co vrzaly, byl to vrchol elegance. Džíny, švédská košile, dlouhé rovné vlasy, nebo vlasy do ostruhy, řetězy a kovové cvočky, oči podmalované, krátké sukně… Jak daleko to máme k našim vnukům, pravnukům. Často si ani verbálně – v řeči nerozumíme. Oni ví, že naše čekání na důchod v čekárně u doktora, až co vyroste na zahradě, není jejich šálek čaje – jejich volba. Oni budou, nebo už jsou sociologové, psychologové, herci, novináři, programátoři, advokáti, ekonomové, v horším případě, pokud jim nevyjde předchozí – chudáci učitelé.

 Tam, kde jsou mladí revoluční a rodiče jim nerozumí, tam jim to mladí vysvětlují z barikád. Máme to ale problémy doma i v cizině. Naše děti na to slyší. Demokracie, osobní svobody, sociální výhody, lidská práva… To umí skloňovat, umí se moderně oblékat, plnit sály a hokejové, sportovní haly na koncertech „moderní“ hudby. Tam, kam my, vzhledem k věku nedosáhneme jsme i my často jediní kdo jim to financuje. Berou jako normální, že svět, když už je takový, jaký je, je stvořen k obrazu, který vidí jen oni. Oni jej jednou změní, beze sporu, a svět bude jiný. Kdo bude manuálně a fyzicky pracovat to mi není známo a bojím se, že tady mladí narazí. Nebude, co dneska. Někdo je bude postrádat je v procesu výroby. Pokud ano, co s tím… Někdo, něco by mělo mladé poučit. A to právě oni nesnáší – neberou, neakceptují. V podstatě je to uráží…

Žádné komentáře: