úterý 7. července 2015

ZOO – Kam jsme došli

Tatínkovi nebylo ještě ani deset let a zvířata v zoologické zahradě v Liberci, která byla jediná široko daleko, musel vidět. ZOO v republice neměla konkurenci - nepočítám ty zvířecí koutky při výletních hospodách v okolí Liberce - nejbližší byla v Drážďanech. Táta nedal dopustit na malou, co byla v Údolí svatého Kryštofa (dnes Kryštofovo údolí). Velká je velká a v Liberci měla to, co velké cirkusy, co bylo na obrázcích v cestopisech, o čem vyprávěli cestovatelé, kteří se vrátili z Asie, Afriky…
Dnes bychom asi byli návštěvou tehdejší ZOO zklamáni. Scházely by nám prostorné prosklené pavilony. Tehdejší výběhy byly velikosti cirkusové maringotky, tmavá zákoutí, odkud šelmám často svítily jen oči a ozývalo se varovné vrčení. Ochrana návštěvníků v té době byla minimální.
Když bylo deset let mně, byl šlágrem liberecké ZOO lední medvěd, co sežral ruku návštěvníka, který jej krmil. Co tu bylo útěků, co papoušků, opiček a bojím se, že i hadů, odešlo bránou ZOO bez svolení ředitele do města… Ne všichni se v pohodě vrátili.
ZOO, to je a byl svět sám pro sebe. Věčné boje o dotace, o něco, co nemají druzí, o život svěřenců, o kvalitní personál. Samostatnou kapitolou by asi bylo krmení a návštěvníci. Každý z nás, co od malička prochází tímhle živočichopisným umělým organismem, musí mít respekt před těmi, co zvládají všechno to krásné, s čím se v liberecké ZOO nakonec setkáváme. Někdy v prvopočátcích zvířecí kasárna, dnes místo, kam se rádi vracíme, nač vzpomínáme, jeden z našich prvních zážitků, který si pamatujeme.
Jako malému klukovi mi vzal z ruky pelikán svazek klíčů a ze zobáku mu je musel vyprostit ošetřovatel. Bratrance si za bundu přitáhl k sobě velbloud, nadšená sestřenka si odnesla domů krásné paví pero. Barvité zážitky jistě máte i vy.
Byl jsem v ZOO s lidmi, kteří této instituci dali mnohem víc než já – MUDr. Franta Pohan, malíř a karikaturista Petr Urban. Knihovničce ZOO jsem daroval spoustu černobílých starých pohlednic a brožurek, které již tehdy uměly návštěvníkům srozumitelnou řečí říct: „Chovejte se k nám lidsky, žijme společně na téhle krásné planetě pospolu a neubližujme si.“
Je to těžké. Psychopati, lidé s poruchami lidského chování nám dělají ostudu a od zvířat by se měli učit slušnému chování. Snad, a právě i proto, navštěvujme s dětmi tu naši milou libereckou zoologickou zahradu.

 Přispívejme na její rozvoj, učme se jak spolu vycházet bez toho, že bychom si vzájemně ubližovali a radovali se z chyb druhých. Nechť nám jsou zvířata výmluvným příkladem, jak spolu žít. Žít v jednom městě, v jedné ulici…

Žádné komentáře: